Till sidans huvudinnehåll
Silikonmodeller av kön att använda till sexualupplysning, visades upp under konferensen.

Sexualupplysarna förkovrar sig i Kanada

Varje år hålls konferensen med det catchiga namnet SSSS i en utvald plats i världen. Förkortningen står för Society for the Scientific Study of Sexuality och i år hade turen kommit till Montreal i Kanada. Sexualupplysarna Pelle Ullholm och Kalle Röcklinger från förbundskansliet var på plats.

Över 200 föreläsningar hölls under konferensens fyra dagar och utöver detta presenterades en lång rad av forskningsresultat och material. Tidigare år har RFSU bland annat presenterat Sex på kartan och Vill du?projektet, men i år var Kalles och Pelles enda uppgift att förkovra sig.
– Det var intensivt, men lärorikt. Vi tror att vi har fått många idéer och tankar med oss hem som RFSU kan utveckla och få användning av, säger Pelle.

En radikalare syn på medicinsk abort

En av de mest minnesvärda föreläsningarna var den som Angel Foster höll under rubriken ”Abortion, Politics, and the Pill that Promised to Change Everything”. Hon forskar på den medicinska abortens effekt i länder som Kongo, Thailand, Nigeria och Pakistan.
– Hon menar att visserligen har den medicinska aborten förbättrat på många sätt, men för att uppnå en radikal förändring behöver vi bli av med den fyrkantiga, medicinska synen på abort som finns idag. Enligt Angela borde abortpiller finnas att köpa på närmaste bensinmack. Kvinnor behöver egentligen inte alls uppsöka sjukvården och genomgå ultraljud för att göra abort. Hennes tes är att kvinnor och andra som kan bli gravida klarar av det fint på egen hand, berättar Pelle.

Pelle och Kalle på konferens.

En annan inspirerande föreläsare var Sari van Anders. Både Kalle och Pelle tyckte att hon kunde förklara komplicerade saker på ett lättförståeligt sätt. Hon pratade om sexual configuration theory, vilket är ett nytt sätt att förstå hur vi delar upp sexuell läggning och genus.
– Hon vill att vi går bort från ett binärt tänkande till en slags tredimensionell modell. Det kan göras via självskattning som består av både tillbakablick och önsketänkande framåt. Det var datainsamling och upplysning i ett! berättar Pelle som också efter förfrågan fick hennes tillåtelse att översätta materialet till svenska. 

Ska vi sluta säga samtycke?

Många av föreläsningarna handlade om samtycke. Och kanske inte riktigt på det sättet som RFSU vill prata om det.
– Det handlade som vanligt mycket om vad som inte är samtycke snarare än vad det borde vara. Vi har faktiskt kommit fram till att vi nog inte vill prata om samtycke alls utan istället hålla oss till ordet ömsesidighet, säger Kalle.

Pelle var dock imponerad av en kanadensisk metod som gick ut på att visa korta, skrivna berättelser och diskutera. Lite som RFSU:s eget Vill du?material alltså, fast för personer i 25-30-årsåldern.
– Det var tre historier som innehöll olika situationer och dialoger. Efteråt fick åskådarna diskutera vad som varit ömsesidigt och ett bra samspel och vad som kunde förbättras. Det var historier där de läsarna uppfattade tydligt ömsesidighet men som ändå byggde på subtila signaler och inte så överpedagogiska som de ibland orealistiska situationerna inom populärkulturen, säger Pelle.

Kalle fick chans att lära sig mer om stealthing, alltså när en person tar av sig kondomen under pågående samlag utan den andras medgivande eller ens vetskap. 10 procent av de tillfrågade collegekillarna hade gjort det och av dessa hade nästan hälften gjort det flera gånger.
– Inte helt oväntat så var den här gruppen i större utsträckning utsatta för könssjukdomar och oönskade graviditeter, säger Kalle.

Bra tips att ta med hem!

Slutligen fick Kalle och Pelle med sig ett bra tips hem. En föreläsning handlade om att låta personerna som befinner sig på ett visst område eller består av en viss grupp svara på kunskapsfrågor om sex. Frågorna ställdes och formuleras delvis av personer från samma grupp. De hade stöd av forskare och yrkesverksamma i processen. Utifrån svaren gjorde man sedan snabbt en behovsanalys för att sedan återkomma till gruppen, eller platsen, med en skräddarsydd sexualupplysningdag.
– Det kändes väldigt RFSU:igt och något som vore kul att prova på att göra här hemma. Det var lite som konceptet Sexdagarna, men byggde på studenternas kunskapsbehov och intresseområden, säger Pelle.