Till sidans huvudinnehåll
Foto ur Tuko Macho
Foto från webbserien Tuko Macho.

The Nest smälter samman konst och konversation

En av RFSU:s samarbetspartner i Kenya, The Nest, ingår i Forum Syds satsning The Wajibu Wetu Programme som med hjälp av konst och musik ska stärka demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
– Många etablerade civilsamhällesorganisationer arbetar med marginaliserade grupper på landsbygden. Med det här programmet vill vi istället nå och engagera ungdomar från medelklassen i storstäderna, berättar Augustine Karani, kommunikationsansvarig på Forum Syd i Nairobi.

The Nest använder film för att få igång diskussioner om mänskliga rättigheter. Och det görs med en annan retorik än den vanliga.
– Istället för att bara lyfta ett problem och sedan presentera en lösning berättar de en historia som folk kan identifiera sig med, säger Augustine.

Webb-serien Tuko Macho, som sändes i flera avsnitt direkt på Facebook, har bland annat visats vid Torontos filmfestival. I den får tittarna följa några personer som tar lagen i egna händer och sedan ta ställning till om detta är rätt eller fel i ett samhälle där korruption och orättvisor är vardag. I projektet Stories of Our Lives samlade The Nest in berättelser från hbtq-personer och skrev sedan manus utifrån dessa. Det resulterade både i en bok och flera kortfilmer som bland annat visades på Stockholms filmfestival för några år sedan.

Augustine Karani
Augustine Karani. Foto: Forum Syd


The Wajibu Wetu Programme anordnar också en årlig demokratifestival. Augustine vill kalla den just festival för att skilja ut eventet från de vanliga konferenserna. Han vill också locka till sig andra deltagare än de som vanligtvis engagerar sig i frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
– Dragplåstret är inte bara intressanta föreläsningar, diskussioner och panelsamtal. Vi engagerar också konstnärer, grafittimålare, fotografer och spoken word-artister. Vi smälter helt enkelt samman konversation och konst.

I år lockade festivalen 1.200 deltagare, nästa år hoppas man på ännu fler. Festivalen, som äger rum kring Alla hjärtans dag, kommer att ha temat ”The Right to Love”. Runt 300 organisationer deltar och ja, just det, RFSU är förstås också välkomna!