Till sidans huvudinnehåll
Kerstin och Suzann på konferensen AASECT 2018.

"Vi kan blir bättre på att lyfta in kinken i sexualupplysningen"

I juni åkte två av förbundets sexualupplysare till Denver för att delta i en årlig konferens om sexologi. Temat var tabun och njutningar inom sex och syftet var att få deltagarna att utmana sina egna fördomar. Det pratades om äldres behov av sex, om furries, pony play och sex med dockor.
– Det här är den bästa konferens jag varit på i hela mitt yrkesverksamma liv! säger Suzann Larsdotter, sakkunnig sexualupplysning.

Hon förklarar att konferensen fick deltagarna att fundera över vad de har svårt för eller tycker är konstigt för att på så vis kunna bli mer “kinkyvänliga” i sina sexologiska utövanden.
– De använde många effektiva tekniker för att visa på vilka fördomar vi hade. Man måste utsättas konkret för dessa för att få syn på dom.

Suzanns kollega Kerstin Isaxon håller med. Inför konferensen gick hon en kurs riktad till yrkesverksamma sexologer, sexterapeuter och sexualupplysare. Första dagen var ganska grundläggande, men under andra dagen fick deltagarna bland annat skypa med en pedofil.
– Det var inledningsvis väldigt jobbigt. Jag kände hur min puls gick upp och att jag påverkades bara av vetskapen om hans “läggning”. När han förklarade att han aldrig begått övergrepp mot något barn och driver en organisation som hjälper andra att inte agera på sin lust fick jag en annan bild. 75 procent av personer som är sexuellt attraherade av barn begår aldrig övergrepp. Men de behöver hjälp och stöd. Mannen vi fick prata med berättade att när han vänt sig till en terapeut hade denna vägrat ta emot honom.

Medan Kerstin gick kursen passade Suzann på att delta i en förkonferens om äldre och sex. Den tog upp att upplysning och rådgivning måste anpassas till de äldres behov. Det går till exempel inte att använda samma argument i hiv-preventivt arbete till en 80-åring som till en 18-åring. Men det som utmanade Suzanns fördomar mest var när det visades porrbilder på äldre, tagna från olika sajter på nätet.
– Jag hade inte sett 70-80-åringar i sådana situationer förr! (två män i 69:an, gruppsex där äldre män stod på knä och slickade äldre kvinnor). De här bilderna finns inte i vår kultur. Det blir lätt att man tänker att det blir så gulligt och fint när man blir äldre. Vi fick även ta del av sajter där äldre sökte gruppsex och sexpartners. Jag som är ute och föreläser om äldre och sex blev faktiskt lite omskakad. Visst har jag förstått att det är så, men nu blev det verkligen tydligt för mig.

Sponsrades av sexdockor

En av huvudsponsorerna för konferensen var Synthetic Surrogates, ett företag som tillverkar och säljer sexdockor. Suzann berättar att det fanns tre sexdockor som man kunde klämma och ta på och att dessa kändes överraskande naturliga. Tillverkarna berättade att dockorna använts i forskning och en terapeut sa att hon använde en docka i sin terapi, bland annat för att öva på samspel och kommunikation.
– Jag undrade hur det går att öva på samspel med någon som inte pratar och till svar fick jag den retoriska frågan om vi hade frågat dockorna i montern om det var okej att vi tog på dom innan vi gjorde det. Jag höll på att sjunka under stolen, för det hade jag förstås inte gjort!

Många konferensdeltagare var kritiska mot dockorna, som de menade speglar och förstärker en skev syn på kvinnor, men enligt tillverkarna kommer dockorna bli allt vanligare, oavsett vad folk tycker.  


En kväll efter konferensen anordnades en kinkykväll med olika stationer. Den lokala kinkcommunityt visade upp åtta olika praktiker och det gick också att få prova på att t.ex bli piskad eller få hett vax hällt på sig.
– De visade också hur de kommunicerar och tar hand om varandra. Det gav en unik insyn i sexuella praktiker som man inte vet så mycket om som sexolog om man inte har de här intressena privat. Det ökade förståelsen för varför människor utövar olika kinks och tog bort fördomar.

Återigen prövades Suzanns egna fördomar. För även om hon känt till och accepterat att folk håller på med praktiker som pony play och puppy play (där någon är häst eller hund och någon annan dess skötare) så var det först nu som hon på riktigt förstod vad man kan få ut av det.
– Det var ett av de värdefullaste resultaten eftersom det gav något annat än en intellektuell insikt. Alla deltagare gick därifrån med en djupare kunskap och en fin respekt för utövarna. Allt var väldigt respektfullt arrangerat, det var absolut inte en utställning av “freaks” som det hade kunnat bli i fel sammanhang.

Kerstin fick syn på sina privilegier

Det var dock inte bara kink-temat som fyllde konferensens seminarium - ett annat stort område/tema berörde rasism, etnicitet och ras. Kerstin, som deltog i flera föredrag på detta tema, säger att hon blev påmind om sin egen vithet och sina vithetsprivilegier.
– USA har en annan historia, inte minst för den svarta befolkningen med historia av slaveri. Den går ju inte helt att översätta till svenska förhållanden. Men jag blev påmind om hur stark rasmaktsordningen är. Hur vithet kommer med privilegier rörande många aspekter i livet.

Ett föredrag tog upp hur rasismen blandar sig med kroppsidealen. En brun, svart eller vit kropp tolkas på olika sätt.  En kropp kan också råka ut för olika saker beroende på hur den tolkas, t.ex övergrepp. Dessutom hänger kroppsideal och sexuell hälsa tydligt ihop. Att ha låg kroppsjälvkänsla gör dig mindre sexuellt självsäker överlag och försvårar att uttrycka sexuellt samtycke. Det är också svårare att få tillgång till sin egen njutning.
– Etnicitet och hudfärg spelar stor roll i så många lägen i livet. Det kan påverka hur du själv mår, hur du blir bemött, vem som raggar på dig, vem du känner att du “får” ragga på. Jag förstår att det är kan vara tröttande och smärtsamt som icke-vit att behöva leva med detta i vardagen.

Vanligast att djuret är undergiven

Kerstin fick också möjlighet att fördjupa sig i det här med furries och petplay. En furry  är någon som anammar en karaktär som har päls. Ofta anammar man också ett beteende som man kopplar till djurarten, t.ex en busig hundvalp eller en snäll ko. Många av utövarna kopplar inte företeelsen till något konkret sexuellt behov utan blir snarare lite stötta av att vissa smutskastar deras intressen genom att ägna sig åt “furry sex”. När det kommer till pet play är det oftare sexuellt, med kopplingar till bdsm-världen.
– Vanligast är att djuret (t.ex hästen) är undergiven och skötaren är dominerande. Skötarna berättade att de känner att de får kärlek och tillgivenhet av sitt husdjur och husdjuret känner sig omhändertagen. Det handlar om att få släppa mänskliga krav och hänge sig åt en mer instinktsbaserad sida av sig själv. Inte minst för människor som har svårt med sociala signaler kan det vara väldigt befriande.

I ett av föredragen beskrevs uttrycket "headspace"
Ett föredrag beskrev hur headspace kan uppnås med hjälp av puppy och pony play


Allt som allt känner både Suzann och Kerstin att de fått bättre koll både på kinky-scenen och på hur man kan motverka fördomar.
– Vi på RFSU säger ju hela tiden att sex är mer än samlag och smekningar på könsorganen. Men nu har jag fått en starkare emotionell förståelse för detta. Vi kan bli mycket bättre på att lyfta in lärdomar från kinken när vi pratar om sex till gemene man, säger Kerstin.

Suzann drog nytta av sina nya kunskaper på en gång när hon kom hem. Under Prideveckan i Stockholm höll hon ett föredrag om Sex och kärlek med dockor och robotar. Det går att se här nu i efterhand.