Till sidans huvudinnehåll

Vi ska till Georgien!

I slutet av oktober reser sex medlemmar med på en studieresa till Georgien tillsammans med delar av förbundsstyrelsen och anställda från förbundskansliet. Syftet med resan är att få kunskap om RFSU:s partnerorganisationer i Georgien och deras verksamhet. Här berättar några av medlemmar om sina förväntningar inför resan.

Ali Qadiri, medlem i RFSU Västernorrland, ansökte om att följa med på Georgienresan för få ökade kunskaper om SRHR och se hur frågan hanteras av civilsamhället i ett land som Georgien. Han tror att han kommer att få nytta av erfarenheterna i sitt jobb med idéburna organisationer här hemma.
– Jag har inte besökt Georgien tidigare, så det lockade förstås också. Jag vet att det är en ung och typisk post-sovjetisk stat som brottas med fattigdom, korruption och landstvister. Men det är också ett land med stor historia och ett rikt kulturellt arv.
Ali säger att han kommer att skriva dagbok under resans gång för att bättre kunna dela med sig av sina upplever. Han hoppas på att inspirera och informera både RFSU Västernorrland och sin arbetsgivare när han kommer hem.

David Ehrnebo är gruppledare för internationella gruppen inom RFSU Stockholm. Han har erfarenhet från att jobba med en SRHR-organisation i Indien och nu vill han lära sig mer om motsvarande organisationer i andra länder.
– Jag har läst på en del inför resan och vet att minoriteter, i synnerhet hbtq-personer, är mycket utsatta i landet samt att abort är lagligt men att de flesta invånarna är ganska starkt emot det. Generellt verkar dock civila organisationer som jobbar med olika typer av sociala frågor i allmänhet ha bra förutsättningar att arbeta för sin sak.
Internationella gruppen har två facebook-grupper som de kommunicerar via. I dessa tänker David dela erfarenheter och foton från resan, vad han lärt mig och ifall det finns några speciellt viktiga och konkreta saker som medlemmar skulle kunna göra för att bidra till att hjälpa partnerorganisationerna.
– Jag kommer också anordna en föreläsning efter min hemkomst där jag berättar om resan och inbjuder till efterföljande diskussion. Alla som är intresserade får komma!

Felicia Sandin från RFSU Örebro vill följa med på Georgienresan för att få ett egenupplevt internationellt perspektiv på SRHR-frågor, framförallt med fokus på hbtq. Hon känner att hon kommer att ha nytta av detta både i sin roll som RFSU-informatör och i sitt jobb som kurator hos RFSL.
– Jag förstår det som att i Georgien är hbtq-personer en av de mest marginaliserade grupperna i samhället, men att det trots allt finns en utbredd aktivism hos befolkningen, säger Felicia.
Hon hoppas på att få möta aktivister och beslutsfattare face to face och höra deras upplevelser av och förståelse för SRHR-frågor, men också att hon får möjlighet att dela med sig av sina insikter och tankar från Sverige.
– Jag tror att en lär sig mer om och förstår bättre hur andra arbetar med SRHR-frågor om en får träffa dessa människor personligen och få uppleva deras sammanhang istället för att endast läsa om det på distans. Mina förhoppningar är att jag kommer tillbaka till Sverige med ny kunskap och massvis med ny energi i mitt fortsatta arbete för sexuell hälsa och mänskliga rättigheter.

Natasha Wrang är medlem i RFSU Malmö och ansökte om att få följa med på resan till Georgien för att få chansen att aktivt delta i RFSU:s internationella samarbeten. I sitt uppdrag som RFSU-informatör tycker hon att det är livsviktigt att förmedla en positiv och lustfylld sexualsyn. Hon har tidigare erfarenhet att å Sidas vägnar prata mens och SRHR för lärare och elever i Uganda.
– Mitt mål med resan är att få med mig nya kunskaper och möten med människor från Georgien. Jag ser mycket fram emot att träffa samarbetsorganisationerna och att få delta i diskussioner om SRHR på policynivå. Det ska även bli roligt att hänga med ett gäng RFSU:are!