Till sidans huvudinnehåll

Yieppie! Nytt avtal med Sida på plats

Hej Emma Güntner, projektledare på RFSU:s förbundskansli. Varför är du så glad?
– Vi har precis fått reda på att vi får medel från Sida för att kommunicera RFSU:s internationella arbete! Vi har fått pengar från Sida för detta tidigare, men aldrig förr för så här lång period (fyra år).

Vad ska vi göra med pengarna?
– Vi kommer att satsa på vår största kampanj, Barnvagnsmarschen. Vi fortsätter med RFSU Dokumentär, vår grymma podcast med journalisten och författaren Maria Sveland som producent. Poddarna handlar om sexuella rättigheter och lämnar ingen oberörd. Hittills i år finns det poddar som ingen ska missa: de handlar om mensskam, könsstympning och homonationalism och de aktivister som kämpar för att förändra farliga normer.

Sedan har vi en ny satsning som heter Global Lokal där informatörer i RFSU:s lokalföreningar vidareutbildas för att ta upp frågor som rör SRHR (sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter) från ett internationellt perspektiv på ett lokalt plan. Om du vill veta mer om detta får du gärna kontakta föreningsutvecklare Ulrika Dane.

Vad vill vi uppnå för övergripande mål med allt det här?
– Våra uppsatta mål är att sprida kunskap och skapa engagemang kring våra frågor. Vi vill att så många så möjligt ska kunna engagera sig för sexuella och reproduktiva rättigheter på olika sätt. Antingen genom att arrangera eller gå Barnvagnsmarschen eller att bli ambassadör eller delta i Global Lokal. Eller genom att lyssna på poddarna och få inspiration till att fördjupa sig mer i aktuella rättighetsfrågor. Resultaten ska vi återrapportera till Sida. Att vi verkligen använder pengarna till något som ger effekt är jätteviktigt!

Vad är din roll i det hela?
– Jag har det samordnande ansvaret hos RFSU och är den som håller i ansökningar, avtal och rapportering för Sidas informationsanslag. Sen fortsätter jag att vara Barnvagnsmarschens kampanjgeneral. När jag räknar inser jag att jag är inne på sjätte året 2019.

Vad ser du själv mest fram emot under det kommande året?
– Jag ska göra en resa till någon av våra partnerorganisationer under 2019. Jag ser fram emot att lära mig mer om hur de jobbar. Förhoppningsvis kan jag ge dem lite inspiration tillbaks, till exempel hur vi på RFSU arbetar med kampanjer!