Till sidans huvudinnehåll
Amanda Kälvemark och Mattias Lindholm arbetar tillsammans i ett projekt som ska motverka hot och våld i ungas relationer.

"Genom att ingripa tidigt kan vi förhindra våld"

Ett uppdrag från Jämställdhetsmyndigheten har fått RFSU Uppsala och MÄN Uppsala att inleda ett samarbete. Tillsammans jobbar de båda organisationerna nu förebyggande för att minska våld och övergrepp i ungas relationer.

– När projektet inleddes var det som att vi stod i varsitt hörn med våra färdiga upplägg. Men vi har mycket gemensamt och jobbar mot samma mål. Nu har vi finslipat material och metoder och drar nytta av varandra. För MÄN:s del innebär det att inte vara riktigt så privat och personlig som vi kanske brukar vara, säger Mattias Lindholm, ideellt engagerad i MÄN och numera projektanställd hos RFSU.

Det gemensamma upplägget är nu färdigt och ett gäng informatörer fortbildade. Tanken är att dessa ska gå ut och hålla testpass. Därefter görs anpassningar för att till våren vara redo att hålla hela 30 pass på högstadie- och gymnasieskolor i Uppsalas socioekonomiskt utsatta områden. Varje klass får först träffa RFSU:s informatörer under två timmar, och därefter MÄN:s informatörer lika länge.

RFSU-delen är baserad på vårt Vill du?-material om ömsesidighet och kommunikation.
– Man kan säga att vi är en förberedelse inför att MÄN ska komma. Vi pratar om våld och könsroller utan att egentligen uttala det. När MÄN kommer breddar de förståelsen för vad våld kan vara. De använder vår Just do it-film och pratar om att vara en aktiv åskådare, förklarar Amanda Kälvemark, projektets andra projektledare.

Såväl Mattias som Amanda är själva vana att vara ute och prata i skolor. Amanda har jobbat med Vill du?-materialet länge, men ofta känt att det varit lite ont om tid. Nu har hon fått chans att grotta ner sig mer i materialet, utvärdera och förbättra det.
– Jag älskar att jobba med prevention. Man får ta upp skitjobbiga frågor, men samtidigt vara jättepepp. Det gäller oavsett om det handlar om att minska våld eller könssjukdomar.

Mattias hoppas att eleverna går från passet med känslan av att det alltid finns ett sätt att ingripa i en situation som riskerar att bli våldsam eller kränkande.
– Och då menar jag inte att fysiskt hoppa in i ett bråk, utan att säga ifrån när en kompis drar ett skämt som inte känns bra. Genom att ingripa tidigt kan vi undvika det grövre våldet. Det finns alltid ett sätt att göra det på, om vi bara får lära oss hur.

Text och foto: Ulrika Hammar