Till sidans huvudinnehåll
Natasha visar upp sitt klitorissmycke och passar på att hålla lite sexualupplysning.

Natasha pratar klitoris och rättigheter i Georgien

I slutet av oktober förra året reste Natasha Wrang från RFSU Malmö med en delegation bestående av medlemmar, förtroendevalda och anställda till Georgien på studiebesök. Hon var en av fem medlemmar som valts ut från det 20-tal som ansökt om att följa med på resan.

Idén med en gemensam resa till våra partnerorganisationer kom från förbundsstyrelsen. Syftet var att deltagarna skulle få kunskap om våra partnerorganisationer i Georgien och deras verksamhet. De medlemmar som valdes ut att följa med hade motiverat varför just de skulle få åka samt berättat hur de tänkte sprida sina nya kunskaper vid hemkomsten.

Hela delegationen bestående av medlemmar, anställda och förbundsstyrelseledamöter.

Natasha var förväntansfull inför resan. Hon såg fram emot att aktivt få ta del av RFSU:s internationella samarbeten. Som RFSU-informatör arbetar hon med att förmedla en positiv och lustfylld sexualsyn och hon var nyfiken på hur detta kan göras i ett annat sammanhang än det svenska.
– Mitt mål med resan var att få med mig nya kunskaper och möten med människor från Georgien. Jag ville träffa samarbetsorganisationerna och delta i diskussioner om SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter). Och så såg jag fram emot att hänga med ett gäng RFSU:are!

Granatäppelträd och mängder av ost

Det blev intensiva dagar i Tbilisi. Gruppen hann besöka samtliga fem organisationer som RFSU samarbetar med samt delta vid en konferens om sexuell hälsa och besöka svenska ambassaden. På kvällarna fanns utrymme för gemensamma middagar och umgänge. Deltagarna hann också med en guidad visning av Tbilisis stadskärna, och ett snabbt besök på en gatumarknad.
– Vi umgicks som en stor grupp hela resan, vilket var så roligt! Jag kände ingen i gruppen innan jag åkte, men alla är så trevliga och sociala att jag kände mig som en i gänget på en gång. Tbilisis stadskärna består av en mix av gamla och nya byggnader, och helt plötsligt växer det granatäppelträd mitt i allt! Maten var fantastisk och georgier är väldigt bra på vegetarisk mingelmat. Jag har nog aldrig ätit så mycket ost i hela mitt liv.

Natasha på rundvandring i Tbilisis stadskärna.
En av de många goda luncherna.
RFSU-medlemmar tillsammans med unga sexualupplysare från Georgien.

En utvärdering av resan visar att samtliga deltagare kände att de fått lära sig mer om SRHR-situationen i Georgien och lärt sig hur RFSU:s partnerorganisationer bedriver sitt arbete. Natasha uppskattade särskilt samtalen med aktivisterna.
– Det absolut bästa med resan var såklart att träffa aktivisterna. Visst kan man läsa om organisationernas mål och verksamhetsberättelser på deras hemsidor, men att träffas och snacka “aktivister emellan” om arbetet i fält är ovärderligt, och inte något som går att läsa sig till, säger Natasha.

På 8:nde mars får kvinnorna blommor

En av dem hon pratade med var Mariami som är aktiv i RFSU:s partnerorganisation WISG. Från henne fick Natasha bland annat lära sig om hur organisationen arbetar med jämställdhetsfrågor.
– I Georgien firas 8:e mars traditionellt sett som en sovjetisk högtid där man hyllar en “bra” mamma eller en fru genom att köpa blommor till dem. That’s it. Därför har organisationer som WISG istället börjat uppmärksamma kvinnors kamp och rättigheter den dagen. Hon passade även på att berömma mitt klitorishalsband jag hade på mig, vilket såklart gjorde mig väldigt glad!

Mariami från WISG och Natasha.

Allra helst hade Natasha velat haft ännu mer tid för workshops och diskussioner tillsammans med organisationerna. Kanske till och med göra något projekt tillsammans efteråt som ett resultat av besöket. Några veckor efter att Natasha kom hem höll hon en uppskattad presentation av sin resa för anställda och medlemmar i RFSU Malmö.
– Jag berättade utifrån foton och egna upplevelser. Jag fick en del nyfikna frågor relaterade till Georgien och deras politik. Deltagarna verkade väldigt intresserade av att höra om resan och glada över att få ta del av den.

Efter hemkomsten höll Natasha en informationsträff om sin resa.

Resan till Georgien var den första i sitt slag för RFSU. Nu återstår det att se om det blir fler medlemsresor framöver. En större utvärdering ska göras och därefter blir det upp till förbundsstyrelsen att fatta beslut.