Till sidans huvudinnehåll
Kondomerna fylls med vatten för att kontrollera att det inte finns några mikroskopiska hål.

Här blir inga barn gjorda!

RFSU AB:s kondomfabrik i Hennan testar och paketerar miljontals kondomer varje år. Vi fick följa med en vanlig dag på jobbet.

Djupt inne i skogen i norra Hälsingland ligger den, RFSU AB:s kondomfabrik. Nordens enda faktiskt. Här testar och paketerar RFSU AB sina kondomer enligt konstens alla regler. Siw Strandberg är platschef och har jobbat i fabriken sedan 80-talet. På den tiden tillverkades proteser och gummislangar, men sedan RFSU tog över 1991 är det kondomer som gäller.
– Jag är glad och stolt över den här arbetsplatsen och över kollegorna. Det känns verkligen som att vi är en del av RFSU, även om vi ligger långt från huvudkontoret och förbundet.

Siw Strandberg är platschef på kondomfabriken.

Den gamla skolbyggnaden från 50-talet innehåller tre viktiga delar: Produktionen, där kondomerna paketeras, laboratoriet, där kondomerna testas, och så lagret, där alla produkter som RFSU AB säljer förvaras. Alla förpackningsmaskinerna har olika kvinnonamn. Det var förra ägaren Sture Randströms idé och två av maskinerna, Lotta och Nana, finns kvar sedan hans tid. Den allra nyaste maskinen heter Pia och är också den mest avancerade. Personalen går runt och kontrollerar så att allting fungerar som det ska, fyller på glidmedel och så kallade slippar (omslagspapper) när det behövs.
– Till skillnad från våra utländska konkurrenter så använder vi cellofan. Det är mer miljövänligt än aluminium. Dessutom kräver vårt sätt att paketera kondomerna mindre emballage, berättar Siw.

Obehandlade kondomer, redo för silikonolja och foliering.
Maria Löfgren håller koll på att kondomerna ligger rätt innan packning.

Det händer att polisen av sig och ber om hjälp. RFSU får inte veta detaljerna, men det handlar om bevismaterial vid exempelvis inbrott och våldtäkt. En gång kunde Siw läsa i kvällstidningen ”dessa bevis fällde våldtäktsmannen” och så var det en bild på en RFSU-kondom.
– Tack vare att vi har batchnumret tryckt på varenda kondom kunde vi spåra i vilken butik kondomen hade sålts. Sedan kopplade polisen det till den misstänkte gärningsmannen. Då kände jag mig stolt!

På RFSU:s kondomer står batchnumret på varje enskild kondom. Det är unikt i branschen.

I laboriatoriet står Susann Vesterinen. För tre år sedan tröttnade hon på att pendla till arbetet som lärare och sadlade om för att ta anställning som laboratoriechef på kondomfabriken. Nu sköter hon labbets kondomtester som dels undersöker hur högt lufttryck och hur stor volym kondomerna klarar av, dels kontrollerar att det inte finns mikroskopiska hål i kondomerna. Kondomerna blåses upp i stora glasskåp och en mätare registrerar hur mycket luft och vilket tryck kondomerna tål innan de exploderar med en smäll. Idag testas helt vanliga profilkondomer, men mellan varven är det aromkondomerna som sprider sin doft i rummet.
– Den enda doft jag fortfarande tycker om är Honey Melon. Det är en sak att känna vanilj eller jordgubb en stund hemma i sovrummet. Men den doftkavalkaden av alla sorter blandat som uppstår här, kan bli lite för mycket, säger Susanne.

Susanne Vesterinen, laboratoriechef, Hennan
Susanne Vesterinen är laboratoriechef.

Varje år deltar RFSU:s laboratorium i en internationell jämförelse med ett 50-tal andra ackreiterade kondomlahoriatorier. Kondomer prepareras med osynliga hål och laboratoriernas uppgift blir att hitta hålen och säga var på kondomerna de är.
– Det är en slags labbtävling kan man säga. Vi ligger alltid bland de fem bästa, säger Katarina.

RFSU AB:s vd Katarina Knutz på lagret i Hennan.

Arbetsdagen i fabriken lider mot sitt slut. Från lagret har lastbilar hämtat upp dagens leverans som ska ut till detaljhandeln och apoteken runt om i Sverige. Några av medarbetarna väntar på bussen som gör ett specialstopp precis utanför. Susann stegar iväg inåt skogen, för henne är det bara en kort promenad hem.
– Och tänk, nu är jag ledig resten av dagen! Till skillnad från när jag jobbade som lärare och skulle planera lektioner eller ta föräldrasamtal. Jag tror att jag ska gå och träna.

Kondom på postorder

“Avsändare: E. Olsson”. Så stod det på leveransen för de som beställde kondomer på postorder på 40-talet. Det var viktigt att vara diskret!