Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter augusti

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Månadens partner: CDD - Católicas por el Derecho a Decidir

Som en katolsk och feministisk organisation arbetar CDD för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar och sin sexualitet. CDD har i över 20 år arbetat för att förbättra tillgången till säker och laglig abort i Bolivia. Organisationen kräver att nuvarande lagstiftning verkställs i praktiken men även att abort avkriminaliseras helt. Tack vare sitt starka engagemang i abortfrågan, samt nära arbete med beslutsfattare och andra lokala organisationer, är CDD nu ledande förespråkare för rätten till säker och laglig abort i landet.

RFSU har samarbetat med CDD sedan 2010. Du kan läsa mer om CDD på deras hemsida och följa dem på facebook. 

FN:s HBTQ-expert fick förnyat mandat

FN:s oberoende expert med inriktning på hbtq-personers rättigheter, som vi rapporterat om tidigare, fick förnyat mandat efter omröstningen. En tydlig signal att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter! RFSU har varit med och kämpat för beslutet, tillsammans med hbtq-aktivister från hela världen.

Abort kan komma att avkriminaliseras i AustralienAustralien kan komma att se över sin abortlagstiftning som nu lutar sig på lagar stiftade på tidigt 1900-tal. Även om det i praktiken idag utförs aborter med hänvisning till att skydda kvinnans liv och hälsa, kan en abort enligt lag fortfarande leda upp till 10 års fängelse. Det nya förslaget innebär att det skall bli tillåtet att göra fri abort fram till vecka 22.
Läs mer om lagförslaget på dn.se.

Lagförslag för abort och samkönade äktenskap på NordirlandPå Nordirland är abort och samkönade äktenskap i dagsläget kriminaliserat. Ett lagförslag mer i linje med resten av Storbritannien, där tillgången till abort och samkönade äktenskap är lagligt, har nu beslutats om i Westminster. Då Nordirland saknar en fungerande regering sedan 2017 kommer beslutet att gå igenom om en ny regering inte kunnat presenteras innan den 21 oktober.
Läs mer om det irländska lagförslaget på bbc.com.

Trump inför ett nationellt "gag rule"

Planned Parenthood, dvs IPPF USA, har dragit sig ur det federala bidraget Title X på grund av det nationella Gag Rule som nu är knutet till det. Det kommer framförallt slå mot fattiga kvinnor.
Läs mer på Planned parenthoods hemsida.

El Salvador frikänner efter missfall

21-åriga Evelyn Hernandez har frikänts! Tidigare dömdes hon till 30 års fängelse för mord, efter att ha fått missfall. Nu har domen omprövats och hon frias. Domen i El Salvador kan kan komma att påverka den hårda abortlagstiftningen i landet.
Läs mer på bbc.com.