Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter december

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Månadens partner: CCHR i Kambodja

Cambodian Center for Human Rights är en MR-organisation som jobbar med påverkansarbete, stöttar lokalsamhället samt nätverkar med andra icke-statliga organisationer. Genom samarbetet med RFSU vill CCHR förbättra och garantera hbt-personers mänskliga rättigheter i landet. Nyligen publicerade CCHR en undersökning av diskriminering av hbtq-personer i arbetslivet. Rapporten innehåller en intervju med 118 personer. Av dessa uppgav hela 65 procent att de nekats jobbmöjligheter och 36 procent att de blivit utsatta för diskriminering och mobbning på sin arbetsplatser på grund av sin läggning. 
Nu ska CCHR vidarebefordra sina resultat till utbildningsdepartementet och jobba för en förändring. 
Läs mer om rapporten på pnompenhpost.com

Extrem abortlag föreslås i Ohio

Den amerikanska flaggan.

Den amerikanska delstaten Ohio har lagt fram ett lagförslag som innebär att läkare måste försöka rädda embryon i utomkvedshavandeskap genom att implantera dem i kvinnors livmödrar. Om inte detta görs riskerar de, och de drabbade kvinnorna, dömas för mord. Hans Linde, ordförande för RFSU, beskriver lagförslaget som hårresande:
- Det skulle ha långtgående konsekvenser för kvinnors hälsa och frihet. Utomkvedshavandeskap är ett direkt livshotande tillstånd för kvinnor, att man i det läget vill att man ska bedriva medicinska experiment på kvinnors livmödrar istället för att försöka rädda liv på kvinnor är... jag tycker att det här lagförslaget understryker att abortmotståndarnas besatthet vid att rädda foster samtidigt kombineras med ett totalt ointresse för kvinnors hälsa, säger han till tidningen ETC.

Argentinas nya president vill göra abort lagligt

Ett gäng personer ser glada ut och viftar med gröna flaggor.
Nyvalde presidenten, i mitten i slips, under mötet där han lovade att ta fighten för att legalisera abort.

Argentinas nya president, Alberto Fernández, har nu lovat att börja arbeta för att legalisera abort. Löftet innebär att lägga fram ett lagförslag till Argentinas kongress. Om det går igenom kommer Argentina bli ett av de första länderna i Latinamerika att göra abort lagligt. Organisationer i Argentinga som länge kämpat för att abort ska bli lagligt välkomnar presidentens löfte.
Läs mer om laglig abort i Argentina på theguardian.com

RFSU på plats i Genève för FN-granskning av mänskliga rättigheter i Sverige

Sju personer, däribland Ulrika Westerlund från RFSU, står framför en presentation som det står Pre-sessions på.
Ulrika Westerlund med kollegor i Genève.

I mitten av december hölls en så kallad pre-session i Genève, inför Universal Periodic Review av Sverige. Det betyder att Sverige i år är landet som kommer att granskas utifrån hur väl vi förhåller oss till de mänskliga rättigheterna. RFSU:s Ulrika Westerlund (3:e från vänster på bilden) och Wilson De los Reyes var på plats och tillbringade hela veckan med att framföra våra synpunkter om vad som borde förändras i Sverige. De hoppas på att de lyckades övertyga några stater att lägga fram bra rekommendationer till Sverige! 27 januari får vi veta.