Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter juni

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Månadens partner: Federation of Women lawyers (FIDA - Kenya)

Fida Kenya är en kenyansk kvinnorättsorganisation som RFSU samarbetar med sedan förra året. RFSU:s stöd bidrar till organisationens arbete med att stärka rätten till säker och laglig abort.

I början av juni vann FIDA Kenya en viktig seger för aborträtten i ett rättsfall mot den kenyanska staten. FIDA Kenya menade att staten brutit mot landets konstitution då hälsoministeriet några år tidigare drog tillbaka sina riktlinjer och utbildningsmanualer för att minska skador och dödsfall efter osäkra aborter. FIDA Kenya drev fallet tillsammans med anhöriga till en ung kvinna som dött i sviterna av en osäker abort efter en våldtäkt. Domstolen slog fast att beslutet att dra tillbaka riktlinjerna strider mot flera rättigheter som garanteras i konstitutionen, bland annat rätten till liv och hälsa. Staten dömdes också att betala skadestånd till den unga kvinnans anhöriga.

Kenyas nya konstitution som trädde i kraft 2010 garanterar rätten till abort i flera fall, bland annat när kvinnans liv och hälsa är i fara. I domslutet slås fast att hälsobegreppet inbegriper fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande, som kan vara i fara exempelvis efter en våldtäkt.
FIDA Kenyas hemsida

Framsteg för aborträtten i Mexico!

Högsta domstolen har beslutat att tillåta abort om kvinnans liv är i fara. Likaså har två kvinnor som vägrats abort efter våldtäkt nu fått rätt i domstolen. “Detta ger oss hopp och stärker de som utsatts för övergrepp då de vet att de nu har lagen på sin sida” säger Regina Tamés från organisationen GIRE.

Botswana avkriminaliserar homosexualitet!

I veckan bestämde högsta domstolen i Botswana enhälligt att skrota den gamla sodomilagen så att anal- och oralsex blir lagligt. Detta är en stor seger för Botswanas hbtq-aktivister och allierade som arbetat för frågan länge.
Läs mer på pinknews.co.uk

Motgång för hbtq-rörelsen i Kenya

Den 24 maj beslutade en domstol i Kenya att de paragrafer i landets strafflag som gör samkönat sex straffbart med upp till 14 års fängelse inte strider mot konstitutionen. Tre organisationer, däribland RFSU:s partner Nyarwek, har drivit ett rättsfall för att få lagparagraferna strukna då de anses strida mot bland annat rätten till icke-diskriminering som garanteras i konstitutionen. Beslutet att behålla lagparagraferna, som har sitt ursprung i brittisk koloniallagstiftning, har överklagats.
Läs mer på repeal162.org.

Samkönade äktenskap blir lagliga i Ecuador

Efter Österrike och Taiwan blir Ecuador det tredje landet som inför samkönade äktenskap under 2019. Grattis Ecuador!
Läs mer på pinknews.co.uk

Aborter blir säkrare i Kenya

Kenyas domstol beslutade igår att riktlinjer för säkra aborter bör återinföras. När regeringen tog bort dessa 2012 så bröt man enligt domstolen mot grundlagen, som skyddar allas rätt till hälsa. RFSU:s partnerorganisation FIDA KENYA har drivit fallet, heja FIDA! Du kan läsa mer om FIDA under “Månadens partner” ovan.
Läs mer på Standard Medias hemsida.

Kanada ökar biståndet till SRHR

Kanadas president, Justin Trudeau, meddelade på konferensen Women Deliver att Kanada ökar sin budget till ”comprehensive sexual and reproductive health and rights” i biståndet till 1,4 miljarder dollar årligen, tre miljarder mer än tidigare.
Läs mer på CTV News.

Viktigt beslut för hbtq-personer på gång i FN

Wilsondelosreyes.jpg

Snart ska det avgöras om FN:s oberoende expert med inriktning på hbtq-personers rättigheter ska finnas kvar eller inte. Wilson de Los Reyes, jurist från RFSU, är på plats tillsammans med andra organisationer för att påverka FN-medlemmar att stödja förnyandet av hbtq-expertens mandat. Den 12 juli fattas beslutet, nu håller vi tummarna!