Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter november

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

”Globalt är motståndet tuffare än någonsin”

Världens kvinnokämpar möttes i förra veckan på en internationell konferens i Nairobi för att fira – och flytta fram positionerna – för kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. Men motståndet är hårt.
– Globalt är motståndet tuffare i dag än någonsin, säger Julia Schalk, internationell chef på RFSU.
Läs mer om konferensen på omvarlden.se

FN ger pris till RFSU:s ordförande

5 000 människor fanns i publiken när FN:s befolkningsfond UNFPA delade ut priset "Leadership and Commitment to achieving rights and choices for all" till Hans Linde i Nairobi, med orden: ”The selection comes in recognition of your outstanding leadership in promoting inclusion, respect for diversity and health and rights for all people”.

RFSU om filmdemonstranterna i Georgien: "En konservativ grupp med litet inflytande"

Protester utbröt i Georgien i samband med premiären för den filmen “And then we danced”. Utanför biograferna fanns högerextrema demonstranter som ville stoppa filmen från att visas. Anledningen? Den sprider "homosexuell propaganda". Vår expert Anastasia berättar mer om varför filmen blivit ett rött skynke för landets värdekonservativa rörelse.
Se inslaget på svt.se.

16 döms till döden i Bangladesh

I april berättade vi om studenten Nusrat Jahan Rafi som anmälde sin rektor för sexuella övegrepp. Därefter brändes hon till döds. Nu döms 16 personer i Bangladesh till dödstraff för mordet.
Läs mer på dn.se.

RFSU:s nya partner undersöker buddismens syn på abort

Rachana Bunn har grundat organisationen Klahaan.

I Kambodja är abort lagligt men väldigt få kvinnor vet om det. Nu ska RFSU:s nya partnerorganisation ta landets munkar till hjälp för att öka kunskapen om abort.
Läs mer på rfsu.se

World Congress Of Families höll möte i Ghana

Anti-abort och anti-gay lobbygruppen World Congress of Families (WCF) höll en konferens i Accra, Ghana den 31 oktober till den 1 november. Den amerikanska gruppen som driver extremkristna värderingar internationellt skriver själva att deras uppgift är att hylla och försvara ”naturliga familjer” med hbtq- fientliga framtoning. I ett pressmeddelande från OutRight Action International lyfts ett varnande finger för konferensens effekt i Västafrika som redan är farligt för hbtq-personer. Både Human rights watch och Humanisterna i Ghana har sagt att hatet är inte välkommen till Ghana.
Läs mer på humanists internationals sajt.