Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter oktober

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Månadens partner: Reproductive Health Association of Cambodia, Kambodja

RHAC etablerades 1996 och är en medlemsorganisation inom IPPF. RFSU har samarbetat med RHAC under ett tiotal år. RHAC arbetar inom de flesta områdena inom SRHR. De erbjuder olika typer av hälso - och sjukvård, gör studier för att utveckla kunskap och använder sin erfarenhet och kunskap för påverkansarbete för policyförbättringar. På senare år har de blivit inbjudna av Utbildningsministeriet för att vara med och utveckla en uppdaterad sexualundervisning i läroplanen vilket har betydelse för hela skolan.

På många sätt ligger Kambodja i framkant när det gäller sexual undervisning i skolan om en jämför med andra länder i Asien. Processen är inte problemfri men RHAC använder sin roll väl. Eftersom undervisningen tenderar att fokusera på hur sjukdomar ska förebyggas och hur ungdomar ska undvika sex, öppnar RHAC upp för att diskutera heteronormen och säkerställa att alla elever ska känna sig inkluderade. RHAC jobbar också med att ungdomars egna frågor ska erkännas som en viktig utgångspunkt för sexualundervisningen, istället för att det bara är de vuxna som ska tycka till om vad barn och ungdomar behöver veta. 

RHAC stöttar ungdomsgrupper och elevmentorer på en rad skolor för att kropp, relationer och sexualitet ska få utrymme att diskuteras. Det är inget lätt arbete och går sakta men säkert framåt. RFSU bidrar med finansiering men också med expertråd där erfarenheter i den svenska skolan tas tillvara. Utmaningen framåt är finansiering av utbildningsmaterial, vidareutbildning för lärare att kunna vara trygga i sin roll och ha tillräcklig kunskap i sexualundervisning.

Abort har blivit lagligt i Mexicos delstat Oaxaca

Oaxaca blev nyligen Mexikos andra deltstat som tillåter abort upp till 12 veckor, rapporterar The Guardian. Människorättsorganisationer firade och sa att det var "en historisk dag för kvinnors rättigheter". 

Abort tillåtet i hela Australien

I Australien avkriminaliserades abort i den sista delstaten i Australien, vilket betyder att det nu är möjligt att få tillgång till abort i hela landet.
Läs mer om abort i Australien på bbc.com

Ny hatbrottslag skyddar hbtq-personer

Anti-diskrimineringslagar som skyddar hbtq-personer har fattats av Oglala Sioux-nationen.
Läs mer på pinknews.co.uk

RFSU deltog i viktigt FN-möte

På high level meeting i FN i New York inkluderades SRHR i samtalen om Universal Health Coverage - UHC. Det är en väldigt bra utveckling, men arbetet har precis påbörjats.
Läs mer från RFSU:s Sara Österlund som var på plats.

Hbtq-personer riskerar dödsstraff

I Uganda kommer det ett gammalt lagförslag, som i folkmun kallas för “Kill the Gays”, läggas fram i parlamentet igen.
Läs mer om lagförslaget på reuters.com