Till sidans huvudinnehåll
Anna Lilja är projektledare för RFSU Malmös och Grundens nya projekt Rocka mina rättigheter.

RFSU Malmö fortsätter sitt arbete med sexualupplysning för alla

Personer som lever med intellektuella funktionsnedsättningar får inte alltid den sexualundervisning de har rätt till och behöver. Som tur är finns RFSU Malmö! Med hjälp av informatörer från målgruppen lyfter de frågan om sex och relationer för alla.

RFSU Malmö och organisationen Grunden har lång erfarenhet av sexualupplysning för personer mer intellektuella funktionsnedsättningar. Men deras gemensamma projekt som i flera år fått stöd av Allmänna arvsfonden har nu lidit mot sitt slut. Som tur är trillade andra pengar in. Under 2019 finansieras ett nytt projekt av Jämställdhetsmyndigheten. Det har döpts till “Rocka mina rättigheter” och leds av Anna Lilja och Becky Nelson.
– Ingången till vår ansökan var att personer som lever med intellektuella funktionsnedsättningar i högre grad riskerar utsättas för våld i nära relationer. En anledning är att de inte fått möjlighet att tillgodogöra sig sina sexuella och reproduktiva rättigheter, säger Anna.

Redan färdigt material anpassas 

Nu är tanken att 25 nya informatörer ska rekryteras, varav flera själva lever med en funktionsnedsättning. Efter en utbildning ska dessa sedan prata jämställdhet, maskulinitetsnormer och samtycke med målgruppen.
– Vi håller på att ta fram ett nytt upplägg. Just nu testar vi Vill du?materialet på en fokusgrupp. Tillsammans kommer vi på hur innehållet behöver anpassas. Vi tror att samma filmer kan användas, men att det sedan behövs längre tid att samtala efteråt.

När informatörerna väl är utbildade och upplägget klart är planen att träffa personer vid sju olika verksamheter i Skåne (både LSS-boenden och daglig verksamhet) samt deras personal.

"Det är en väldigt rolig grupp att jobba med"

Själv är Anna redan varm i kläderna. Hon hade jobbat för RFSU Malmö på vikariat innan hon fick tjänsten som projektledare för “Rocka mina rättigheter”. Dessutom har hon arbetat inom vård och omsorg, bland annat på LSS-boenden.
– Det är en väldigt rolig grupp att jobba med. Alla pratar om att det finns ett stort behov av att prata sex och relationer med den här gruppen, men det görs inga insatser. Om det görs något är det utifrån personalens behov, till exempel att man tycker att det är jobbigt när någon onanerar i soffan, eller att tjejer bör vara försiktiga så att de inte blir gravida. Då känns det skönt att kunna komma med det lustbejakande perspektivet.

RFSU Malmö och Grunden fortsätter dessutom sina populära cafékvällar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. De hålls en gång i månaden på olika teman. Vissa kvällar har man upplysning kring en särskild fråga, andra spelar man spel eller bara hänger.
– Den vanligaste frågan jag får är hur man träffar någon. Den här gruppen är omgiven av så mycket regler: Man får inte ragga på sitt boende och inte på sitt jobb. Men det får gärna raggas på våra cafékvällar! Vi ska snart ha en om dejting och då kanske det händer.

Rapport från en cafékväll

Klockan närmar sig 18, men ännu har bara ett tiotal personer dykt upp. Så visar det sig att ett gäng sitter fast i hissen på väg upp till RFSU Malmös kontor där kvällens cafékväll med sexualupplysning för personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska äga rum. Deltagarna går och hämtar popcorn, te och kaffe. Och snart är alla på plats och lokalen är fylld. Några har tagit sig hit på egen hand eller i sällskap av en kompis, andra har assistenter med sig.

Kvällens tema är samtycke och internet. Samtalsledarna Alle Hammarstedt och Anna Lilja börjar med att ställa frågan: Vad betyder samtycke? Tillsammans kommer gruppen fram till att det innebär att man respekterar varandra. Det handlar också om att komma överens om vad man vill göra tillsammans och med varandra. Hur kan man se på någon att den vill vara med en?
– Man kan blinka! säger en person i publiken.

Det fortsätter trilla in förslag: Man kan messa. Man kan komma närmare personen. Och sedan gäller det förstås att se om den andra också är intresserad.
– Om man ringer till någon 50 gånger då är det för mycket! Men om den andra också ringer tillbaka 50 gånger då är det okej. Då vill vi prata lika mycket, säger en annan i publiken.

Anna Lilja pratar om samtycke under cafékvällen.

Så är det dags för filmvisning. Det är RFSU:s Vill du?film Gorillan som visar en kille som gör något han inte riktigt vill. Vad tyckte publiken?
– Den var kort!

Sedan går gruppen tillsammans igenom vad som hände i filmen och hur det gick att se att han inte ville. Fanns det samtycke i filmen? Nej, det tycker inte gruppen.
– Dom frågade aldrig. Dom respekterade inte honom utan var för på. Därefter kommer Alle och Anna in på det här med internet. Skiljer sig samtycke på internet jämfört med om man är i samma rum? Ja, det kan vara svårare att känna in kroppsspråk. På internet är det lättare att fråga och vara rak. Kan man bli kär i någon över internet?
– Man ska vara försiktig. Det kan vara farligt! säger en deltagare.
– Jag träffade en i New York som var så söt! Men jag var helt förblindad så jag glömde fråga efter hans mejladress. Om jag gjort det kunde vi haft kontakt över internet sedan.

Alle Hammarstedt listar vad gruppen tycker är bra och dåligt med internet.

Gruppen pratar om vad som är bra respektive dåligt med internet. Någon fortsätter säga att det är farligt och att man ska akta sig. Andra tycks ha bättre erfarenheter.
– Det finns bra och dåliga saker, precis som i verkligheten. Det är viktigt att tänka efter: Vad vill jag dela med mig av? Vem vill jag chatta med? Vem vill jag träffa? avslutar Anna.

Popcornen är uppätna och det är dags att packa ihop och gå hem. Stämningen är uppsluppen och glad. Hissen fungerar igen, men några får vänta en stund nedanför på färdtjänst. Om en månad är det dags igen. Då är temat för cafékvällen dejting.