Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter december 2020

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Bolivia godkänner första samkönade partnerskapet

David Aruquipa och Guido Montaño har varit ett par i elva år. 2018 nekades de registrera sitt partnerskap då myndigheterna i Bolivia hänvisade till att landets lagar inte tillåter samkönade äktenskap. Nu, efter två års kamp, har de bolivianska myndigheterna godkänt partnerskapet. Trots mycket motstånd från den katolska kyrkan har acceptansen för samkönade äktenskap ökat markant i Sydamerika. I länder som Argentina, Ecuador, Brasilien, Colombia, Uruguay och delar av Mexiko är samkönade äktenskap tillåtet.
Läs mer på nbcnews.com.

Religiösa ledare i protest mot "omvändningsterapi"

Samtasterapi i syfte att “omvända” personers sexuella läggning praktiseras fortfarande i många länder. Nu går 370 religiösa ledare från hela världen samman och uppmanar att förbjuda den här typen av samtalsterapi för hbtq-personer.
Läs också om fallen i England på BBC News.

RFSU har en ny samarbetspartner!

Nu har RFSU en ny partner i Ghana: LGBT+ RIGHTs Ghana, en aktivistgrupp som skapades av en WhatsUp grupp och blivit en rörelse för hbtq-rättigheter. RFSU stödjer deras kommunikationskampanjer och ickediskrimineringsarbete i Ghana.
Spana in LBGT+ RIGHTs Ghana på facebook.

Argentina ett steg närmare bättre abortlag

Det nya lagförslaget, som nu röstats igenom i parlamentets underhus, tillåter abort fram till den fjortonde graviditetsveckan.Efter underhusets godkännande väntar nu senaten, där en om möjligt ännu jämnare omröstning väntas den 29 december.
Läs mer på aftonbladet.se
Läs en kommentar från RFSU:s samarbetspartner.

Tomek startade insamling till Polen

Tomek Kubisztal, medlem i RFSU Örebro, tog initiativ till en insamling till organisationer som jobbar för aborträtten i Polen. 24 000 SEK har hittills samlats in via RFSU till FEDERA. 
Läs intervjun med Tomek här.