Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter juni 2020

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

RFSU kritiserar EU för svagt jämställdhetsfokus

Inför ett informellt möte med EU:s biståndsministrar den 8 juni riktade 24 biståndsorganisationer i inom paraplyorganisationen CONCORD Sverige, däribland RFSU, kraftig kritik mot EU.
Debattartikeln i tidningen Altinget

Samkönade äktenskap tillåts i Costa Rica

Två män i kostym håller varandra i handen.

Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap. Därmed blir landet det första i Centralamerika att tillåta äktenskap mellan två personer av samma kön. De nya reglerna trädde i kraft den 27 maj, men firandet i landet som planerats sedan länge tvingades ställas in på grund av spridningen av coronaviruset. Ett extrainsatt program om hbtq-rättigheter sändes på tv samtidigt som de första vigslarna hölls.

Internationella mensdagen firades världen över

Kvinnor i ansiktsmasker och med hemmasydda mensskydd i händerna.

Ungefär två miljarder av världens flickor och kvinnor befinner sig mellan första och sista mens, det vill säga i ”mensåldern”. Miljontals flickor och kvinnor som har mens saknar tillgång till rent vatten, tvål, mensskydd och privata utrymmen för att byta, tvätta och torka mensskydd.
”Risken är att flickor börjar sälja sex för att få pengar till bindor” i Omvarlden.se

RFSU:s partnerorganisation Youth Harvest Foundation Ghana tillverkade bindor av tyg och delade ut till 200 behövande, mensdagen till ära. 

Sverige drar in bistånd till Kambodja

Intresset hos den kambodjanska regeringen att utveckla landet i demokratisk riktning är för litet för att biståndet ska fungera, anser biståndsminister Peter Eriksson. Därför dras nu det bilaterala biståndet till landet in. RFSU stöd till partners i Kambodja kommer att fortsätta enligt avtal fram till 2022. DN.se: Sverige drar in biståndet till Kambodja – ”svagt intresset för demokrati”

IPPF tar ställning för SRHR

IPPF, som RFSU är medlem i, fördömer USA:s försök att neka sexuell och reproduktiv hälsa för kvinnor och flickor i humanitära miljöer. Organisationen menar att covid-19 är en global utmaning som uppmanar till en samordnad global respons via WHO. 
Hela fördömandet på ippf.org