Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter maj 2020

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Internationella barnmorskedagen uppmärksammades

Nyfödd bebis sträcker upp armarna.

Den 5 maj firades den internationella barnmorskedagen. Förutsättningarna för yrket är förstås annorlunda under coronakrisen. UNFPA:s representant i Bangladesh berättade om situationen i ett debattinlägg.
Läs artikeln på bangladeshpost.net

Enklare göra abort i Frankrike

Frankrike har utökat tillgången till medicinsk abort hemifrån från 7 till 9 veckors graviditet och läkare och barnmorskor har fått tillstånd att förskriva medicinerna genom telekonsultation under COVID-19-pandemin. Dessutom har den franska hälsoministern angett att ”psykosocial nöd” nu anses vara ett giltigt skäl till abort över 12-veckors tidsgräns.
Läs mer på franceinfo

"Men ska du verkligen göra abort?"

I Litauen går det åt andra hållet. Här vill hälsoministern att kvinnor överväger om de verkligen behöver göra abort nu under coronakrisen. 
Läs mer på lrt.lt

Insamlingar under coronakrisen

Flera olika insamlingar har startats för att stötta utsatta grupper under coronakrisen. En av dem är OutRight Action International som stöttar hbtqi-personer, en annan är Urgent Action Fund för kvinnors rättigheter.

Ungern förkastar konvention mot kvinnovåld

Ungerns parlament har låtit bli att ratificera Europarådets konvention om bekämpning av våld mot kvinnor. Parlamentet förkastade konventionen på grund av en formulering om att länderna som skrivit under ska emot flyktingar som förföljts på grund av sin könsidentitet eller hotas med sexuellt våld. Ungerska regeringen är emot de flesta former av flyktinginvandring.
Läs mer på sverigesradio.se

Podd om biståndets roll under corona

Vad händer när coronakrisen når utvecklingsländer? Vad är biståndets roll under pandemin - och vad kan vi lära av ebolakrisen? Det samtalar man om i det här avsnittet av EBA-podden.
Lyssna på EBA-podden här.

Kolla gratis på prisbelönad film

Alla gymnasieskolor erbjuds nu att kostnadsfritt strömma Levan Akins Guldbaggebelönade drama And Then We Danced för sina elever. I erbjudandet som pågår till 30 juni ingår filmhandledning och diskussionsunderlag.
Läs mer på filminstitutet.se

RFSU bidrar till analys om corona och SRHR

– Det finns en stark mobilisering för SRHR runtom i världen, såväl på individnivå som i lokala organisationer, kvinnorättsrörelsen, internationella organisationer och feministiska rörelser, säger Sara Österlund på RFSU.
Läs hela artikeln på fuf.se