Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter mars 2020

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Sexualupplysning från Indien med sång och dans

Representanter från RFSU deltog på UNESCOS konferens “Switched on forum: Sex ed in the digital space” som skedde i Istanbul i slutet på februari. Projektet Agents of Ishq presenterade där sin kreativa form av sexualupplysning med hjälp av youtube, sång och dans. Se filmen "Love in the garden of consent" här: 

Abort legaliseras i Nya Zeeland

Nya Zeelands parlament röstade nyligen för att formellt avkriminalisera abort. Abort ska numera ses som en hälsofråga. Läs mer på Aftonbladet.se

Beslutet om vårdvägran en vinst för alla kvinnor

Europadomstolens beslut om vårdvägran är en vinst både för svensk hälso- och sjukvård och för Europas alla kvinnor, skriver RFSU i ett pressmeddelande.
– Vi hoppas att Europadomstolens beslut en gång för alla sätter punkt för abortmotståndarnas kampanj för vårdvägran i den svenska hälsovården. För det här handlar inte bara om två enskilda barnmorskors rätt att vägra genomföra vissa arbetsuppgifter, utan om en tydlig internationell agenda för att begränsa aborträtten. Erfarenheter från andra länder visar att samvetsklausuler hindrar kvinnor i praktiken från att få en lagstadgad abort utförd, säger Hans Linde förbundsordförande för RFSU.
Läs hela pressmeddelandet här.

Corona stoppar inte kampen för kvinnors rättigheter

FN:s kommission för kvinnors rättigheter ställs in på grund av Coronaviruset.
– På grund av coronaviruset möts inte FN:s kommission för kvinnors rättigheter i mars i år. Inte idealiskt, med tanke på att jämställdhetsarbetet i världen går bakåt, men det hindrar oss inte, säger Åsa Regnér, vice generalsekreterare för UN Women i OmVärlden podd.
Lyssna på OmVärldens podd här.

Så kan corona komma att påverka SRHR

Den globala epidemin av COVID-19 påverkar ett brett spektrum av hälso-, ekonomiska, sociala och personliga beslut. Men vad som riskerar att glömmas bort i kaoset är den specifika inverkan på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som corona kan ha för människor runt om i världen. 
Läs mer på guttmacher.org