Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter november

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Bild av amerikanska flaggan

Så påverkar valet biståndsarbetet

RFSU och en rad andra organisationer pratar med OmVärlden om hur det amerikanska valresultatet påverkar biståndsarbetet. Hans Linde kommenterar hur det påverkar SRHR-frågorna och RFSU:s verksamhet.
Läs Hans Lindes kommentarer på omvarlden.se.

Historiskt lagförslag om abort

Argentinas president lade den 17 november äntligen fram sitt lagförslag om att legalisera abort till senaten. Illegala aborter utgör ett stort hälsoproblem i Argentina. Varje år uppskattas över 370 000 illegala aborter genomföras i landet. Nu ska lagförslaget granskas och sedan röstas om i kongressen. Exakt när detta sker är ännu inte fastställt. RFSU:s partnerorganisationer i Argentina har jobbat intensivt och länge för att förändra aborträtten. 
– Du kan hata eller älska presidenten. Men om du lyssnade på hans tal när han presenterade förslaget … Jag har aldrig hört någon prata så tydligt om behovet av att legalisera abort. Det här är verkligen en vändpunkt. Aldrig förr i Latinamerika har en politiker med den här makten varit så här tydlig. Givetvis var talet skrivet av feminister, men det var han som framförde det. Och jag tror att han tror på det, säger Nina Zamberlin från IPPF WHR.

Svenska politiker kritiserar Polens president

I ett öppet brev till Polens president Andrzej Duda riktar flera svenska riksdagsledamöter stark kritik mot den skärpta abortlagstiftningen. Ledamöterna säger att lagen innebär allvarliga inskränkningar av kvinnors rättigheter.
Läs mer på omvarlden.se.

Hans Linde kommenterar händelserna i Polen

Förbundsorförande Hans Linde skriver i en debattartikel i ETC: "Polen är en påminnelse om att vi inte kan ta våra rättigheter för givna. Men protesterna som det polska folket visade, och stödet från många håll i omvärlden, visar också att det gör skillnad när vi tillsammans står upp för aborträtten och våra rättigheter."
Läs hela debattartikeln på etc.se.

Hårt slag mot hbtq-personer i Ungern

Parlamentet i Ungern planerar att göra ändringar i konstitutionen som kommer bli ett hårt slag mot hbtq-rättigheter. Tidigare i år röstade Ungerns regering, med Viktor Orbán i spetsen, igenom att göra det förbjudet att ändra sitt juridiska kön i id-handlingar. Numera kommer man registreras som det kön man tilldelades vid födsel. Planen är också att förbjuda hbtq-utbildning i skolor, då regeringen menar att skolor endast ska ”erbjuda utbildning som stämmer överens med värderingarna i Ungerns konstitutionella identitet och den kristna kulturen”.
Läs mer om vad som händer i Ungern på bbc.com.

EU presenterar hbtq-strategi

För första gången någonsin presenterar EU-kommissionen en hbtq-strategi. Där föreslås bland annat att regnbågsfamiljer ska erkännas inom hela EU samt att hot- och hat ska bli ett brott i EU.
Läs mer på dn.se.