Till sidans huvudinnehåll
Åtta glada personer slår välkomnande ut med händerna.
De åtta färdiga informatörerna.

RFSU:s första separatistiska informatörsutbildning

I början av hösten höll RFSU Göteborg en separatistisk informatörsutbildning för personer som rasifieras som icke-vita. Det är den första i sitt slag inom RFSU.

Yahia Saleh och Samantha Huynh från RFSU Malmö var kursledare för de åtta deltagarna som nu är färdiga informatörer.
– Jag är upprymd över att få bidra till RFSU:s arbete med antirasism genom en sån här utbildning, och för förtroendet att få skapa ett separatistiskt rum som känns tryggt för fler. Det blir en annan stämning, framförallt vid samtal om rasism och antirasism, än när majoriteten av deltagarna är vita, såsom det brukar vara, säger Samantha.

Kursledarna håller upp material.
Kursledarna Yahia och Samantha.

Anledningen till att RFSU Göteborg tog initiativet till en separatistisk informatörsutbildning var att man vill ha in fler informatörer som de vi möter kan identifiera sig med.
– Vi har länge jobbat med att våra informatörer ska spegla de som bor i Göteborg med omnejd och testat olika sätt att rekrytera, men inte lyckats. Genom att skapa ett separatistiskt rum ville vi öka möjligheterna för deltagarna att känna igen sig i varandra och kunna dela erfarenheter och upplevelser utan att behöva förhålla sig till en vit norm, berättar IdaSofia Bogren från RFSU Göteborg.

En av de som deltog i utbildningen är Sara Razi Ullah (i grön tröja längst till höger på bilden). Hon ville bli informatör för att hon tycker att det är viktigt att unga får en bra sexualundervisning, särskilt som motvikt till allt som finns på internet. Att informatörsutbildningen var separatistisk var en fördel, tycker hon.
– Separatism betyder oftast ett tryggt rum och det är hur jag upplevt det. Fördelen är att man slipper vissa frågor och stereotypa påståenden och att det finns plats för ett genuint samtal om rasism utan att någon behövt förklara de egna upplevelserna.

I slutet av september ska Sara hålla sitt första pass. Det är för en liten grupp sjundeklassare.
– Det känns jättekul, men också nervöst, säger hon.