Till sidans huvudinnehåll
Två RFSU-informatörer i röda tröjor pratar med två personer med ryggen mot kameran.
RFSU-informatörerna Chris Strokirk och Even Baldvinsson pratar med några ungdomar på Fryshuset.

Vecka SEX vill stärka lärare att våga prata sex

RFSU:s kampanj vecka SEX lider mot sitt slut. Vi har träffat lärare, skolsköterskor, kuratorer och annan skolpersonal över hela landet och delat med oss av våra metoder och erfarenheter av att prata sex med unga. Och vi har givetvis träffat ungdomarna själva för att göra det vi är bäst på: Ge dem tillfälle att lyfta sina frågor och funderingar kring kroppen, sex och relationer.

– Måste man stöna högt när man har sex?
– Gör det ont första gången?
– Vad är en vårtgård för något?
– Varför är kondomen så här klibbig?

Man skulle kunna tro att de redan visste allt. En stark föreställning hos många vuxna är att unga tittar mycket på porr, och sedan tar efter det de ser. Men konsumtionen är faktiskt inte så stor som vi kan få en bild av. Det var en av de saker Kalle Röcklinger, sexualupplysare på förbundskansliet, tog upp under sin föreläsning tidigare i veckan.
– De flesta unga har sett porr någon gång, men det är en annan sak än att konsumera den regelbundet. Och unga förstår att sex på riktigt inte är som i porren. Därför är de fortfarande nyfikna på hur det låter, smakar och känns i verkligheten.

En person med mikrofon visar upp en powerpointpresentation.
Kalle Röcklinger från RFSU:s förbundskansli understryker vikten av att lyssna på de unga.

Kalle berättade också att unga själva generellt inte är särskilt oroade över sin porrkonsumtion. De är också överlag ganska kritiska kring porr, men uppger att de vill få möjlighet att prata om det.
– Vi vet att bra sexualundervisning är kunskapsbaserad, icke-dömande och inkluderande. Om vi säger att det är fel att kolla på porr så tystar vi eleverna istället för att ge dem möjlighet att reflektera och dryfta sina erfarenheter. Genom att istället prata om det stärker vi deras förmåga att tänka kritiskt kring porren.

Porr är bara en liten del

Åsa Lundin, lärare, och Renée Lanänger, kurator, har gjort just detta på sin högstadieskola. Tillsammans har de startat upp ett projekt för att prata porr, sex och relationer med eleverna.
– Jag fick idén när jag läste en rapport om unga och porr som visade att unga inte pratar med någon vuxen om vad de ser och upplever, berättade Åsa.

Två blonda personer tittar in i kameran.
Åsa Lundin och Renée Lanänger, lärare respektive kurator på en högstadieskola.

Idag träffar de tillsammans skolans alla sjundeklassare vid tre tillfällen där det första låter eleverna anonymt svara på frågor om deras inställning till porr. Vid andra tillfället hålls en föreläsning, och tredje gången får deltagarna möjlighet att diskutera tillsammans.
– Jag brukar berätta att porr bara är en liten del av hela den tårta som sex är. Vi pratar om vad det är som inte syns i porren och hur det egentligen går till när man inleder en relation och blir intim med någon, sa Renée.

"Jag har lärt mig att inte skuldbelägga"

Trots deras erfarenhet och välbeprövade upplägg kände både Åsa och Renée att de fick med sig något från Kalles föreläsning.
– Jag har lärt mig hur man kan ha samtal utan att hamna i det skuldbeläggande, sa Åsa.
– Jag fick med mig det här med att vissa kanske inte kollar porr alls och att vi behöver inkludera även dessa i samtalen, sa Renée.

RFSU-informatör i röd tröja står vid ett bord med en kortlek i handen.
Caroline-Jamie Kimaro, informatör från RFSU Stockholm, spelar Snabbis med några ungdomar på Fryshuset.

Men tillbaka till eleverna själva. De som under torsdagen fick möjlighet att hänga med RFSU:s informatörer på Fryshuset, spela Snabbis, hämta kondomer och ställa frågor. Några berättar att de aldrig ens hållit i en kondom tidigare. Nu blåser de upp och bollar runt och dem och vrider sig av skratt när vissa plötsligt spricker. Det är uppsluppen stämning, präglad av de nyfikna frågorna.
– Det är jättekul att RFSU är här. Jag har vågat fråga och prata om saker utan att det blir ett dugg pinsamt, säger en av dem.
– Vi har inte haft någon sexualundervisning ännu. Vi vill att ni ska komma till vår klass! säger en annan.

Text och foto: Ulrika Hammar