Till sidans huvudinnehåll

Digital sexualundervisning som trotsar både språk och avstånd

Det spelar ingen roll om du bor högst upp i Norrland eller längst ner i Skåne. Om du pratar persiska, engelska, dari eller franska. RFSU:s digitala sexualundervisning överkommer alla hinder. Nu kan du snacka sex, kropp och känslor direkt från köksbordet, och på fyra olika språk.

Sedan i december jobbar RFSU Uppsala med digital sexualundervisning. Att möta människor via zoom istället för ute i klassrum är såklart en följd av corona. Men trots att det blivit svårare att träffas som vanligt så har den nya satsningen gjort att RFSU nu når ut på nya och oväntade sätt med sin upplysning. Det finns till exempel inte längre några geografiska hinder.
– Under ett onlinesamtal hade jag en person från Boden och en från Kalmar vilket inte hade gått om undervisningen var på plats, säger Zahra Hosseiny, samtalsledare på RFSU Uppsala.

Habib Hosseiny går igenom klitoris under en onlineundervisning på persiska.

Zoom ger nya möjligheter

Tillsammans med samtalsledarna Charlotte Takem Agbor och Habib Hosseiny håller hon i sexualundervisning online. Och möjligheten att trotsa avstånd är inte den enda positiva effekten med digitala träffar. Tillsammans pratar samtalsledarna dari, persiska, engelska och franska. Och de nya arenorna för samtalsträffar har gjort att det blivit lättare för dem att använda sina språkkunskaper för att nå personer som inte har svenska som modersmål. Den främsta målgruppen är vuxna personer mellan 25 och 45 år, och för många av dem är det första gången de har den här typen av samtal.
– Många kommer från en kultur där man inte pratar om sex och känslor. Därför är det så viktigt att sexualundervisa och minska eventuella fördomar. I Sverige finns det en annan acceptans. Därför pratar vi mycket om allas rätt att vara som dom vill. Oavsett kön, sexualitet eller identitet, säger Charlotte Takem Agbor.

Charlotte Takem Agbor
“Med sexualundervisning på andra språk når vi ut till en bred målgrupp, sprider kunskap och bryter fördomar”
Charlotte Takem Agbor, Samtalsledare

Ordet sprids

Onlineupplysningen har tagits emot otroligt positivt av deltagarna. Ibland är svårt att hitta personer som vill delta, men ordet börjar sprida sig. Många tipsar sina kompisar som i sin tur tipsar sina kompisar, vilket gör att sexualupplysningen breddar sig till nya grupper.
– Det är så kul att få vara med och sprida så viktig information. Många är nervösa i början och ovana att prata om känslor och sex, men de brukar alltid öppna upp sig tillslut, säger Habib Hosseiny. Genom de digitala passen har räckvidden ökat och möjligheterna att nå nya grupper blivit betydligt större än innan. Och förhoppningen är att kunna fortsätta med de digitala passen även efter corona.
– Med sexualundervisning på andra språk når vi ut till en bred målgrupp, sprider kunskap och bryter fördomar, säger Charlotte Takem Agbor.

Text: Ellen Westlund