Till sidans huvudinnehåll
Alex Donkor startade rörelsen LGBT+ Rights Ghana som kämpar för hbtq-personers rättigheter i Ghana.

Från privat chatt till aktivistisk hbtq-rörelse

Alex Donkor var 25 år när han kom ut som homosexuell i en religiös omgivning i Ghana. Trots starka normer och inre konflikter, slog han sig fri och ursäktar sig inte. Idag, fyra år senare, har han startat rörelsen “LGBT+ Rights Ghana” . Att rucka på hbtq-personers rättigheter är inget alternativ.

Som en av sex bröder visste Alex Donkor alltid att han var annorlunda. Uppvuxen i ett land och en familj med den religiösa moralen som norm, var det svårt att till en början att fullt acceptera och identifiera sig med sin sexualitet.
– Min sexuella läggning blev en stor utmaning tills jag började söka information online och utmana det jag tidigare lärt mig. Det fick mig att öppna upp mig för fler perspektiv och hitta likasinnade. Jag hittade “gay communityn” online och kunde direkt identifiera mig, säger Alex Donkor.

Hans komma-ut berättelse blev inte riktigt som han tänkt sig då hans ena bror ställde honom till svars inför familjen. Det var första gången någon ifrågasatt hans sexualitet och hans försvarsmekanismer sattes på spel. 
– Jag backade inte undan och tog tillfället i akt och valde att stå upp för mig själv. När min bror “outade” mig inför min familj, ringde jag även upp resterande familjemedlemmar och berättade hur det låg till. “Take it or leave it”, jag är stolt för den jag är. Som tur var försörjde jag mig själv redan. Att komma ut är mycket svårare för dem som är beroende av familjens ekonomiska stöd och rum, säger Alex Donkor.

En rörelse tog form

Det tog inte lång tid tills Alex började volontärarbeta och aktivismen blev en stor del av hans vardag. En aktivistblogg som berörde hbtq-frågor och mäns hälsa tog form under 2016. Då den sociala acceptansens mot homo-, bi- och transsexualitet är mycket låg, menar Alex att internet är ett bra medel att nå ut till fler då många gömmer sig.
– Jag hade själv två facebookkonton exempelvis, ett där jag var religiös och ett där jag var gayaktivist. Därför startade jag en facebookgrupp som sedan utvecklades till en WhatsApp grupp där vi tillsammans diskuterade situationen för hbtq-personer i Ghana, säger Alex Donkor.

Snabbt insåg medlemmarna att ett privat forum inte var tillräckligt. I 2019 träffades de för första gången och där skapades LGBT+ Rights Ghana på riktigt. Idag är de en partnerorganisation till RFSU.
– Vi sammanställde våra mål och visioner för att motverka diskriminering och arbeta för likvärdiga rättigheter. Visionen är att skapa och bidra till ett land där hbtq-personer har samma trygghet och respekt som alla andra, säger Alex Donkor.

“Vi förbereder rörelsen på många olika, nödvändiga och kreativa sätt för att ställa oss emot diskriminering.”
Alex Donkor

Den tunna linjen mellan religion och lag

Medlemmarna och aktivisterna i LGBT+ Rights Ghana kom överens om orden “säkerhet” och “inkludering” som deras grundpelare. Säkerheten innefattar rättigheter, hälsa och skydd medan inkludering står för det sociala, såsom familjen, kyrkan och jobbet.
– Många vet väldigt mycket om den religiösa moralen, men väldigt lite om lagen. Det är inte olagligt att vara homosexuell i Ghana, så egentligen har vi lagen på vår sida men religiösa normer sätter stopp. Därför måste vi utmana diskussionen och styra narrativet, säger Alex.

Att på fyra år inte endast kommit ut som homosexuell, utan även startat en viktig och stark rörelse, säger mycket om det engagemang och driv som bygger Alex. Trots starka hot och motgångar känner sig Alex inte stoppad. Han är stolt övet sitt team och har inga planer på att tystas ner och backa undan.

Text: Ellen Westlund