Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter april

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Turkiet lämnar Istabulkonventionen

Turkiet har meddelat att de överväger att lämna Istanbulkonventionen - ett juridiskt bindande avtal för att förebygga och bekämpa våld som de var först med att skriva under. Man menar att konventionen går emot religiösa synsätt och underminerar traditionella familjeroller.
Läs mer på jamstalldhetsmyndigheten.se.

Både framsteg och motstånd på FN:s kvinnokommission

RFSU:s ordförande Hans Linde medverkade vid FN:s kvinnokommission, CSW. 
"Kvinnokommissionen har nu avslutats och mina känslor är blandade. I förhandlingsrummen lyckades konservativa och nationalistiska regeringar förhindra en kraftfull mobilisering för sexuella och reproduktiva rättigheter."
Läs hela Hans Lindes text här.

Aborträtten i Polen

RFSU fortsätter följa och stötta händelserna i Polen gällande aborträtten. Vi anordnade nyligen också ett medlemsseminarium med deltagare från vår polska systerorganisation Federa. 
Följ de senaste nyheterna om Polen här.
Se seminariet i efterhand här.

Viktig milstolpe för kvinnors rättigheter i Malawi

Två år efter att 18 kvinnor våldtogs av polisen kring valet i Malawi 2019 har en domstol dömt polisen att betala skadestånd till kvinnorna.
Läs mer på theguardian.com.

Goda nyheter från USA!

USA:s utrikesdepartament har åter igen inkluderat sektionen om reproduktiva rättigheter och genus i sina årliga landrapporter. Rapporterna ligger i grund för USA:s bistånd men också ger bra överblick över situationen i världen.
Läs om rapporterna här.