Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter februari 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Aborträttsaktivist åtalad

Initiativtagaren till protesterna för aborträtten i Polen, Marta Lempart, riskerar fängelsestraff för att bryta mot pandemilagar. Lempart säger att hon ser anklagelserna mot henne som ett sätt att stoppa protesterna. 
Läs mer om Polen på apnews.com.

RFSU:s insamling till den polska aborträttsorganisationen Federa fortsätter. Just nu behöver de pengar för att tillsätta fler skift till deras telefonhjälplinje för kvinnor i behov av abort. Bidra genom att swisha till RFSU:s 90-konto 9006099, märk donationen med Polen.

Samkönade äktenskap i Serbien

Två personer med skägg gifter sig.

Samkönade äktenskap kan bli lagliga i Serbien sedan Ministry of Human and Minority Rights kommit med ett utkast till ett nytt lagförslag.
Läs mer om lagförslaget på serbianmonitor.com.

RFSU:s partner i Ghana inviger nya lokaler

Ett gäng glada personer med munskydd på en fest.

RFSU:s partnerorganisation LGBT + Ghana öppnade under stora festligheter sitt första kontor och samlingslokal den 31:a januari. Men det dröjde inte länge förrän oppositionen uppmanade regeringen att stänga ner lokalen samtidigt som de fortsatte med sin “gay conversation therapy”. 
"Men hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter," skriver Human Association of Ghana i en debattartikel och listar punkter i konstitutionen och inom FN som stärker detta. 
Läs mer på ghanaweb.com.

Följ LGBT + Ghana på Facebook.

Samkönade äktenskap avkriminaliserade i Angola

Angola har just avkriminaliserat samkönade äktenskap.
Läs mer på out.com.

Somalia kvoterar in 30 procent kvinnor i parlamentet

Premiärminister Mohamed Hussein Roble fattade beslutet att införa kvoten efter samtal med kvinnliga lagstiftare i parlamentet. Kvoten kommer att öka kvinnors representation i parlamentet där kvinnor för närvarande har 24 procent av Somalias 329 parlamentariska platser. Kvoten har länge varit ett krav från lokala jämställdhetsgrupper. Regleringen träder i kraft den 8 februari på valdagen.
Läs mer middleeastmonitor.com.