Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter januari 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Abort lagligt i Argentina

Cyklande demonstranter med gröna tröjor

Argentina legaliserade abort i ett historiskt beslut i slutet av december. Flera nyhetsmedier har rapporterat om detta.
Läs mer på theguardian.com
Se fina bilder från firandet.

Skriv under protestupprop!

Det är redan totalt förbjudet med abort i Honduras. Nu finns ett lagförslag om att skriva in förbudet i grundlagen, för att säkerställa att det aldrig ska kunna luckras upp. En rad feministiska organisationer har startat ett upprop i protest. Straffet för att göra abort i Honduras är idag är upp till sex års fängelse, både för kvinnan som gör abort och den vårdpersonal som hjälper henne. Abort är förbjudet även vid våldtäkt, incest och då fostret är svårt skadat.
Skriv under uppropet här!

Ingen folkomröstning i Estland

Estlands parlament har röstat ner förslaget om en folkomröstning som skulle ha hållits i april med frågeställningen ""Borde äktenskapet i Estland förbli en union mellan man och kvinna?" Med 49 röster emot och bara 29 för förslaget, lades alltså idén om folkomröstningen ner.
Läs mer på news.err.ee.

RFSU:s partnerorganisation släpper spännande rapport

RFSU:s samarbetspartner i Kambodja har skrivit en rapport om relationen mellan feminism och buddhism i Kambodja baserat på djupintervjuer med bland annat feminister och munkar. 
– Rapporten är den första i sitt slag i detta sammanhang och resultaten lyfter fram några viktiga ingångspunkter för samarbete mellan feminister och religiösa ledare, säger Klahaan.
Läs rapporten här.