Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter juni 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Portugal inför nationell dag för sexuell hälsa

Nu inför Portugal som första land i världen World Sexual Health Day. Initiativet kommer från början från WAS, World association for sexual health och firas den 4:e september. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om sexuell hälsa som en grundläggande del av hälsan och som en mänsklig rättighet. Nu hoppas WAS att fler länder ska följa efter.

Jämställdhetsorganisation i Ukraina utsatt för sabotage

Bild från den konservativa kruppens instagramkonto
Bild från den konservativa gruppens instagramkonto där de uppmanar till sabotage

I Lviv i Ukraina utsattes en organisation som jobbar för jämställdhet för sabotage av den konservativa gruppen “Tradition och ordning”. Orsaken till sabotagen är organisationens arbete med sexualundervisning för unga. Motståndarna anordnade bland annat en fake news-kampanj och en demonstration under parollen “Det finns ingen plats för perversa i skolan” i stadens centrum. Läs mer här (länk)

Viktigt steg för transsexuellas hälsa i Bangladesh

I Bangladesh där trakasserier och våld mot transsexuella är vanligt gör RFSU:s samarbetspartner Bandhu ett enormt viktigt arbete med att främja transsexuellas sexuella hälsa. I år startade Bandhu, tillsammans med UNFPA, ett arbete som riktar sig till 1300 transsexuella i flera städer I Bangladesh. Tillsammans erbjuder de HIV-testning och stöd och behandling till personer som lever med HIV, men de erbjuder också utbildning och tillgång till information. Läs mer här (länk)

Drönare vapen i kampen mot hiv i Uganda


På Sseöarna i Uganda är förekomsten av hiv mer än tre gånger så stor som i övriga landet och här är 18 procent av befolkningen smittade med hiv. Och nu har man kommit på ett nytt sätt att leverera hiv-medicin till det avlägsna området, nämligen drönare. Bakom projektet står universitetet i Makerere och det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson. Nu görs 20 flygningar i månaden som sammanlagt kan leverera hiv-medicin till cirka tusen personer. Läs mer här (länk)

Nu får fler tillgång till RFSU:s filmer på olika språk 

Samtalsunderlag till UPOS-filmerna, RFSU:s material som riktar sig till kvinnor som inte har svenska som modersmål,  finns nu översatta till engelska. Samtalsunderlagen används tillsammans med de 17 sexualupplysande filmerna för att kunna hålla i samtal om kroppen och sex. RFSU:s filmer har redan fått stor spridning utomlands och nu kan de alltså användas av våra kolleger i andra länder. Här hittar du UPOS-filmerna