Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter maj 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Libanon kriminaliserar sexuella trakasserier

Parlamentet i Libanon har infört en ny lag som gör sexuella trakasserier straffbart med upp till fyra års fängelse och böter motsvarande 23 månaders minimilön. Det är en betydande förändring från tidigare när det inte fanns någon lagstiftning mot sexuella trakasserier i landet.
– Lagen är ett viktigt steg eftersom Libanons lagstiftning släpar efter när det gäller jämställdhet, säger Connie Carøe Christiansen, seniorrådgivare på organisationen Kvinfo till verdensbedstenyheter.

Sorgligt besked från Ryssland

Rysslands mest radikala sexualupplysare plötsligt gått bort. Tatiana Nikonova var en sexbloggare, feminist och sexualupplysare som bland annat testade sexleksaker för en rysk publik. Hon var på besök på RFSU i Stockholm för tre år sedan då tidningen Ottar intervjuade henne. Hon är även intervjuad i kommande Ottarnumret på engelska, en intervju som gjordes bara någon vecka innan hennes plötsliga bortgång.
Läs mer om Tatiana på moscowtimes.com.

Ny lag om sexualbrott i Uganda

I Uganda har parlamentet gett grönt ljus åt en ny, omfattande lag om sexualbrott. Det är till exempel inte längre lagligt att busvissla efter någon på gatan, eller att kräva någon form av sex i utbyte mot jobb eller utbildning. Den nya lagen innebär också att ett nytt register över sexualbrottslingar upprättas. Det ska göra det svårare för dömda personer att hemlighålla sitt förflutna. Den som delar sexuellt innehåll på internet eller sociala medier riskerar fängelse i minst sju år. Lagen pekas ut som ett steg i rätt riktning för att skydda barn och kvinnor från sexhandel och sexuella övergrepp, men kritiseras också för att vara hbtq-fientlig. Det saknas också en definition av vad sexuellt samtycke innebär eftersom parlamentsledamöterna inte lyckats komma överens om detta. 
Läs lagförslaget i sin helhet här (pdf)
Läs kritiken mot delar av förslaget dw.com.

Små steg i rätt riktning i Ecuador

Högsta Domstolen i Ecuador har dömt till förmån för att legalisera abort vid våldtäkt. Abort har tidigare endast varit tillåtet om kvinnans liv är i fara, eller efter våldtäkt mot en person med förståndsnedsättning.
Läs mer på abcnews.com. 

Nordmakedonien antar ny lag

Redan 2019 lovade Nordmakedonien (tidigare Makedonien) lovat att förbättra lagen för transpersoners möjlighet att ändra sitt namn och könsidentitet utan krav på att ha genomgått hormonbehanndling, operationer eller en annan behandling. Nu har lagen antagits och betyder stora framsteg för transpersoners rättigheter.
Läs mer på balkaninsights.com.