Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter november 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Världen får inte titta bort

Efter en tid med omvärldens blickar på Afghanistan minskar nu rapporteringen. Vad är det egentligen som hänt och hur har det påverkat landets kvinnor? Varmt välkomna till ett seminarium som belyser hur Afghanska kvinnors verklighet ser ut idag. Det handlar om kvinnors situation i konflikt och hinder för kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter. Världen får inte titta bort!

Seminariet äger rum den 24 november kl. 17.30-19.00. Detta är ett hybridseminarium: Du kan delta på plats eller följa seminariet live på RFSU:s Facebooksida - länk kommer i evenemanget inom kort. Håll utkik!

Befinner du dig i Stockholm och vill du delta på plats? Välkommen till Saturnus konferens, Hornsgatan 15. Anmäla dig här!

Klicka här för att komma till facebookevenemanget.

Chile slopar totalförbud mot abort!

Efter 28 år av totalförbud, vann abortaktivisterna i en historisk seger! Med 75 röster för och 68 emot det nya lagförslaget, tar landet nya steg i rätt riktning. Det nya lagförslaget innebär att graviditeten går att lagligt avbryta upp till 14 veckor enligt grundlagsdomstolen. Ett stort framsteg för Chiles kvinnor och livmoderbärare. Hurra!

Läs mer om det nya lagförslaget här. 

Våra bästa poddtips för världsomspaning!

1. Body Rights podden är äntligen tillbaka!
Under denna säsong tar Maria Sveland oss runt om i världen. Vi får bland annat följa med till Argentina, Liberia och Afghanistan. Nya avsnitt släpps varje tisdag, både på rfsu.se och där poddar finns. Börja från början och lyssna på första avsnittet som handlar om aborträtten i Argentina: vad har hänt sedan legaliseringen för ett år sedan?

Här hittar du alla avsnitt från Body Rights.

2. Lyssna på senaste avsnittet av Afroqueer podcast!
Säsong fyra är här och avsnitt tre “Fighting for a happy ending” handlar om filmkultur och anti-lgbt lagförslag i Ghana. RFSU:s partnerorganisation LGBT+ Rights Ghana medverkar.
Här hittar du avsnittet "Fightning for a happy endning".

Aborträtten hotas i Slovakien, men står stadigt (en stund till)

På bilden: MP Anna Záborská

Med jämna mellanrum under de senaste två åren har aborträtten hotats i Slovakien där det slovakiska parlamentet återigen röstat om att begränsa aborträtten. Tyvärr är det inte första, och förmodligen inte sista, gången det nya lagförslaget kommer upp till omröstning. Detta är ett bevis att vi måste fortsätta att kämpa för aborträtten, världen över. Med mycket små marginaler röstade parlamentet emot det nya lagförslaget och aborträtten står stadigt ett tag till.
Läs hela artikeln här.