Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter september 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Ghanansk domstol befriar 21 gripna efter att ha deltagit i HBTQ+ -evenemang i maj

En ghanansk domstol har friat de 21 personerna som greps under HBTQ+ -evenemang tidigare i maj. Rättighetsgruppen Rightify Ghana menar att de 21 samtalades för att stå upp för HBTQ+ personers rättigheter. Häktningen motiverades som spridning av hbtq propaganda, trots att det inte finns en lag som förbjuder det. Efter flera månders arbete och insamling, har aktivisterna släppts och händelsen skapat en viktig prejudikat för Ghanas hbtq-rättigheter. 
Läs hela artikeln här.

Sexuell tillfredsställelse - en prioritet för jämställdhet

Två glada kvinnor tittar mot kameran.

RFSU partner “Adventures from the bedrooms of African Women” har uppmärksammats på CNNs första sida i artikel om sexualitet, njutning och aktivisternas arbete. "Not Yet Satisfied" handlar om att prata sex och njutning på ett öppet och tillåtande sätt. 

Läs: Not Yet Satisfied: These women are making sexual pleasure a gender equality priority 

UNESCO har släppt sin globala rapport om CSE, Comprehensive sexuality education.

Rapporten ger en överblick hur den skolorienterade sexualundervisningen ser ut runt om i världen. CSE-rapporten förespråkar olika resursinsatser för att alla elever globalt ska få sexualundervisning av god kvalitet under sin skolgång. Målet om bra CSE spelar en viktig roll när det gäller att främja barns och ungas hälsa och välbefinnande.

Läs rapporten här!

Viva Mexico!

Nu har abort legaliserats i alla 28 delstater i Mexiko. Mexikos högsta domstol bedömer att det är emot konstitutionen att kriminalisera abort. Beslutet togs av en enhällig domstol och människorättsorganisationer i det katolska landet firar nu nyheten.

Läs med om de glada nyheterna här.

#Ståuppföraborträtten med oss den 28/9

Aborträtten är ingen man tar för givet. Just nu går det framåt i Mexico, men bakåt i Texas. Extra viktigt att #ståuppföraborträtten den 28 september och alla andra dagar. Filmtips på Netflix. I intervjuer med förespråkare och motståndare i abortfrågan skildras kampanjen för att ändra beslutet i målet Roe mot Wade – som garanterar aborträtten i USA.

Se Reversing Roe: Striden om abort i USA på Netflix

Poddtips! "Från ord till handling på World Pride."

Från World Pride paraden 2021

OmVärldens poddavsnitt "Från ord till handling på World Pride" tar form direkt från Köpenhamn och World Pride 2021. Gästar gör RFSL:s ordförande Deidre Palacios och Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, i ett samtal om hbtq-personers rättigheter.

Lyssna på avsnittet här.