Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter oktober 2021

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Extremhögerns angrepp mot HBTQI+ personer i Ghana

Kampen för hbtqi+- personers rättigheter i Ghana fortsätter att utmanas. Lagförslaget att kriminalisera homosexualitet och även vården riktat till MSM, har fått mycket uppmärksamhet internationellt. CNN kartlägger nu kopplingar till internationellt konservativa nätverk och belyser hur situationen för hbtqi-personers vardag ser ut i Ghana, där aktivisterna dagligen kämpar för sina rättigheter.
Läs CNN:s artikel

Aborträtten lättar i Latinamerika och skärps i USA

Giselle Carino, från vår partnerorganisation vid Planned Parenthood, har intervjuats av SVT angående abortlagstiftningen i Latinamerika och Texas. Samtidigt som Argentinas och Mexicos abortlagstiftningar lättats, råder det numer ett näst intill totalt abortförbud i Textas. Trots Latinamerikas positiva lagförändring ger kvinnor och livmoderbärare rätten att bestämma över sina kroppar, är frågan om abort fortfarande svår i praktiken. Giselle Carino poängterar att det inte räcker med en lagförändring. Det är lika viktigt att attityden genemot abort förändras. 
Se SVT:s inslag med Giselle Carino

Unga mödrar avslutar sin utbildning i Kenya

I Kenya är en av fem flickor mellan åldern 15 och 19 är gravida eller småbarnsförälder. Denna höga stiffra gör Kenya till landet med högst andel tonårsgraviditeter i Östafrika. Pågrund av den starka stigmatiseringen, väljer 98 procent av de gravida tonåringarna att hoppa av skolan, skriver Plan International. Det är alltså cirka 13 000 ungdomar som avslutar sin utbildning varje år i Kenya, vilket har negativa effekter på kvinnornas rättigheter. Nu kämpar flera lokala organisationer i Kenya för att få tillbaka de unga mödrarna till utbildningen.
Läs artikeln i Omvärlden berättar 

Frankrike på väg att förbjuda “gay conversation therapy”

Frankrikes parlament har enstämmigt ställt sig bakom det nya lagen som förbjuder “gay conversation therapy”, alltså homokonverteringsterapi. Under tisdagskvällen röstade franska lagstiftare 115 - 0 i frågan om att sätta stopp för den så kallade terapin. Frankrikes hälsominister Olivier Véran uttrycker att konverteringsterapin “orsakar fruktansvärt lidande." En ny lag innebär att personer som försöker påverka medborgares sexuella läggning eller könsidentitet, riskerar fängelsestraff och böter. Läs om Frankrikes nya lagförslag

Belgien erbjuder kostnadsfria aborter för polska kvinnor

Protester under internationella kvinnodagen 2021 mot Polens strikta abortlagar.

I oktober förra året skärptes Polens redan mycket restriktiva abortlagar, ytterligare. Nu råder ett näst intill totalt abortförbud i landet. Detta har lett till stora protester både nationellt och internationellt, med starka varningar från EU som menar att Polen bryter grundläggande mänskliga rättigheter. I samband med internationella aborträttsdagen meddelade Belgien, som första landet i världen, att de nu finansierar aborter för polska kvinnor. Läs mer om Belgiens beslut att hjälpa polska kvinnor