Till sidans huvudinnehåll

Konsten att dejta

Vad är viktigt för mig i relation och hur vet man egentligen att det är rätt? Ja, det finns många frågor och funderingar när det kommer till dejting. Därför valde RFSU Malmö att starta dejtingkursen Nån för Alla, som är anpassad för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism. Nu delar kursdeltagarna med sig av sina bästa dejtingtips.

Vem? Var? Hur? Detta är de tre temana och utgångspunkterna som diskuteras under kursens tre delar. Samtalsklimatet är varmt och inbjudande. Man nästan glömmer att vi ses online. Alla får komma till tals för att tillsammans diskutera konstformen dejting. 

Men, varför ska man då diskutera det? Ja, varför inte menar deltagarna. Intressanta analyser och öppna känslor tar plats i rummet. Vi vill veta mer!

Att ta första steget

Att börja dejta kan vara både svårt, kul och pirrigt. Idag finns det oändligt med dejtingappar att registrera sig på. Vilken ska man välja och hur skapar man egentligen en representativ profil?

En som vet hur man gör är Nathalie Fneiche. Hon är en konstnärssjäl som älskar musik, teater och dans. Detta är något vill hon lyfta i sin dejtingprofil.
– När man skapar en profil på en dejtingapp, är det är viktigt att berätta om sina intressen och vad man gillar. Du ska visa att du har fötterna på jorden. Det handlar inte om att pengar och yta utan om att visa vem du är. Målet är att träffa en person som är glad i en, säger Nathalie.

“Vi klickade direkt för vi hade så mycket gemensamt.”
Paola Lilja

Paola Lilja instämmer.
– Det är viktigt att ha ett bra porträtt på sig själv, berätta vad man söker och om sina intressen. Det var så jag träffade min man online. Vi klickade direkt för vi hade så mycket gemensamt, säger Paola.

Paola älskar djur och att laga indisk mat. Trots att hon är gift, valde hon att gå kursen för att lära sig mer om kommunikation i relationer. Det märks att hon har bra tips att dela med sig av när det kommer till dejting.

Fem tips till dig som dejtar!

  • Ha ögonkontakt när du är på dejt.
  • Våga säg nej om det känns fel, exempelvis: “Det här känns inte bra för mig, du måste acceptera att jag inte vill.” 
  • Ses alltid på en offentlig plats första gången.
  • Man behöver inte dejta online. Ibland träffas man genom andra vänner eller när man är ute på promenad.
  • Låt det ta tid att lära känna varandra, delade intressen är viktigt.

Ögonkontakt och kommunikation är A och O

Att träffa någon för första gången är både pirrigt och kul, men vad ska man egentligen göra under en dejt? Det inte behöver vara så krångligt, komplicerat eller dyrt som man kan tro, menar deltagarna. Att ses på en offentlig plats första gången är dock något alla enas om.
Det finns olika typer av dejting och det behöver inte kosta mycket. Exempelvis kan man ta en promenad, ha en picknick eller bada på sommaren. Om man har råd är det mysigt att gå på bio, säger Nathalie.

“Man måste vänta in den andra personen och inte stressa.”
Caroline Nilsson

Men att dejta handlar inte bara om aktiviteten i sig, utan om ett fungerande samspel mellan dig och personen du dejtar.
– Eftersom jag har asperger är sampel ibland svårt. Jag har lärt mig att man måste vänta in den andra personen och inte stressa. Något jag lärde mig på kursen är hur man kan omformulera frågor. Exempelvis kan man fråga “vad gör du om dagarna?” istället för “vad jobbar du med?”. Alla har inte ett jobb och då får personen möjlighet att svara så som den är bekväm med, säger Caroline Nilsson.

Det märks att Caroline brinner för personlig utveckling och psykologi när hon öppnar upp frågorna och gör dem mer tillgängliga. Helt klart ett bra tips att ta med sig till både vänner och dejter.

Linus Sellberg, en kreativ person som gillar att spela spel och skapa allt ifrån 3D-modeller till silversmide, instämmer med Caroline.
– Om man går på en dejt med någon ny är det viktigt att ha ögonkontakt, ställa frågor och ge personen tid att svara. Då kan man hitta något båda gillar och har gemensamt, säger Linus.

Plötsligt sa det bara “pang boom” - så blev vi ihop

Att dejta handlar alltså om att våga visa vem man är, lyssna in, visa intresse och ställa frågor. Låta det ta tid att lära känna varandra. Vi måste undersöka om vi vill och om det kan bli något mer än vänskap.
– Ett bra sätt att veta om personen gillar dig tillbaka är att se om hen tar initiativ. Den skickar sms, kanske ger komplimanger och frågar om ni ska ses på en till dejt, säger Nathalie.

Ja, att dejta är på många sätt en konstform som handlar om samspel och kommunikation. Men vi får inte glömma att se till oss själva och våra känslor. För ibland träffar man en person där starka gnistor uppstår och då bara vet man att det är rätt.

Paola berättar hur hon visste att hon träffat mannen i sitt liv. 
– Vi gick på några dejter, hade så kul ihop och höll alltid kontakten. Det kändes rätt och plötsligt sa det bara “pang boom” - så blev vi ihop, säger Paola.

Vill du veta mer om Nån för Alla?

Nån för Alla är en dejtingkurs för personer med intellektuell funktionsnedsättning, autismspektrumtillstånd eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Under kursen fick deltagarna lära sig om relationer, dejting och diskutera vad en bra relation är.

Kursen är en del av Sex för Alla som är ett samarbete mellan RFSU Malmö och Grunden Malmö.

Vill du ta del av materialet från dejtingkursen Nån för Alla?
Klicka här så hittar du både filmer och kursupplägg.

Läs mer om Sex för Alla här.

Text: Ellen Westlund