Till sidans huvudinnehåll

Man ska inte behöva åka till Stockholm för att komma ut

Hat och hot stoppar inte Sophia Ahlin från RFSU Blekinge. Målet? Att göra Blekinge till en pridevänlig zon.

RFSU Blekinge har funnits sedan 2016, men i vintras var det inte givet att föreningen skulle leva vidare. Ett par eldsjälar fanns kvar, men i övrigt var det lokala engagemanget litet. Då kom Sophia Ahlin in i bilden. Från att vara en inte särskilt aktiv medlem tog hon klivet in i styrelsen tillsammans med några vänner. Nu frodas lokalföreningen igen, i en region som enligt Sophia har stort behov av RFSU:s närvaro.
– Man ska inte behöva åka till Stockholm för att engagera sig i frågor som rör sexualupplysning och sexuellt likaberättigande.

Svårt komma ut i en småstad

Detta var även anledningen till att Sophia för nio år sedan startade Karlskrona Pride. Sophia är själv bisexuell och vet hur svårt det kan vara att komma ut i en småstad. För många av de hbtq-personer hon känner var det en självklarhet att lämna Karlskrona så snart de kunde flytta hemifrån.
– De tänkte att ”jag flyttar till en större stad och då blir det bra.” Men så ska det ju inte behöva vara. Jag startade Pride för att understryka vikten av att få vara öppen med sin sexuella identitet och läggning. Och möjliggöra det även här i Karlskrona.

Sophia Ahlin är också politiskt aktiv inom moderaterna: “Individens frihet och möjlighet är viktiga värderingar för mig. De går väl ihop med kampen för hbtq-personers rättigheter.”

Initiativet till Pride i Karlskrona mottogs inledningsvis väl. Media rapporterade om festivalen och den facebooksida som startades i samma veva fick 2.000 likes redan under första dygnet. Kommunen gick in med ett litet startbidrag och flera organisationer ville samarbeta, däribland givetvis RFSU. Men när festivalen skulle arrangeras för tredje året mötte man motstånd från omgivningen.
– Många hoppade av för att de kände sig rädda och utsatta. Det blev helt enkelt för jobbigt. Sedan dess har vi fått jättemycket hot genom årens lopp, både mot prideorganisationen och mot oss som personer. Det finns ett stort lokalt motstånd mot Pride som fenomen.

Sölvesborg förbjöd prideflaggor

Men Sophia har inte låtit sig skrämmas. Istället har kritiken väckt ett ännu större engagemang. När Sölvesborgs politiker förbjöd prideflaggor på kommunala flaggstänger föreslog hon en prideparad just i den staden.
– Det blev stor uppståndelse. Media ringde och 10.000 personer tackade ja till paradens facebookevent. Men sedan kom corona… Nu hoppas jag att vi kan genomföra den 2022.

“Det blir fel att göra politikerbeslutet om prideflaggan till en anti-Sölvesborgsgrej. Så många flaggor som det finns i Sölvesborg under prideveckan finns inte någon annanstans i Blekinge. Det visar på ett stort lokalt engagemang.”

För även om Pride mött kritik så har det också varit mycket uppskattat. Som ordförande är Sophia den som inviger Prideveckan genom att hissa flaggan utanför Karlskrona rådhus.
– Det är alltid en känslosam stund. Första gången grät jag och darrade så mycket att det nästan inte gick att genomföra. Det är så speciellt när det är ens egen hemstad. Och när man står på torget efter paraden tillsammans med tusentals glada personer är det verkligen värt allt det jobbiga.

Pride påverkar positivt

Pride har haft en positiv inverkan i Blekinge, det är tydligt, menar Sophia. Numera lyfter man hbtq-frågor i kommunerna, anordnar utbildningar och jobbar aktivt för att bli mer inkluderande.
– Pride handlar inte enbart om att fira kärleken. Det handlar också väldigt mycket om att sprida kunskap. På så sätt kan vi minska rädslan och hatet. Och här har RFSU en jätteviktig roll att spela med sin starka ställning som kunskapsorganisation.

Nu ser Sophia ser fram emot att sätta tänderna i styrelsearbetet inom RFSU Blekinge. Efter en gemensam utbildning ska styrelsen lägga upp planen för resten av verksamhetsåret. Själv känner Sophia inte något behov av att ha en framträdande roll i lokalföreningen. Men en sak vill hon bidra till: Att RFSU Blekinge fortsätter leva och frodas i den del av landet som hon kallar hemma.

Sophias starkaste Prideminnen:

  1. Första gången vi hissade regnbågsflaggan  i Karlskrona.
  2. När vi gjorde ”Norge-dansen” på Stortorget i Karlskrona.
  3. Sean Banans tal på Stockholm Pride för några år sen. Man var inte van vid att se honom i den seriösa rollen och hans tal till besökarna var magiskt.

Text: Ulrika Hammar