Till sidans huvudinnehåll
Person i keps med skägg poserar framför ett blått hav.

Nu hoppas Charles på mindre administration och mer sex

I halva sitt liv har han varit aktiv inom RFSU. Men nu tackar Charles Åkerblom Roskvist för sig, åtminstone som ordförande för RFSU Östergötland.
– Givetvis kommer jag att fortsätta vara medlem. Men efter 16 år i styrelsen vill jag ”back to basic”. Stå och dela ut kondomer på en festival eller spela dildokubb på en stadsfest. Mindre administration och mer sex helt enkelt!

Det är just de organisatoriska frågorna som präglat mycket av Charles uppdrag som ordförande för RFSU Östergötland de senaste åren. Lokalföreningen hette tidigare Linköping och slogs ihop med Motala när de båda blev för små för att drivas vidare på varsitt håll. Man var också den första lokalföreningen med en dotterförening tack vare ett samarbete med studenter på Linköpings universitet. Och så har det anordnats Barnvagnsmarscher, pilotkörts Vill du?material på Bråvallafestivalen och hållits sexualupplysning i radion innan poddar fanns att tillgå.
– Vi har haft väldigt många roliga uppdrag och fler förfrågningar än vi kunnat ta hand om. Tyvärr har lokalföreningen saknat drivande medlemmar så styrelsen har skött både det administrativa och det praktiska.

Men allt började när Charles bara var 14 år och tillsammans med sin kompis Louisa fick hjälpa till att packa kondomkit i hennes vardagsrum. Louisas mamma var nämligen ordförande i föreningen och behövde praktisk hjälp med ett av alla åtaganden. Fnissande satt de och vek kuvert och stoppade i kondomer och glidmedel som skulle användas i en kampanj på stan. Nästa steg i RFSU-karriären var att ordna kaffe och mackor till ett möte där dåvarande RFSU-ordförande Lena Lennerhed medverkade. Det väckte Charles intresse för RFSU:s frågor samtidigt som han tyckte om sammanhanget och umgänget.
– Något av det roligaste med att vara aktiv i RFSU under alla dessa år, som till exempel grundutbildare eller ledamot i Förbundsstyrelsen, har varit att resa runt i Sverige och få se hur det är att leva och driva våra frågor på andra ställen.

Person på scen med en RFSU-logga bakom sig.
Charles i talarstolen under en av RFSU:s kongresser.

Nu lämnar han med ett visst vemod över en förening med god lokal förankring bland såväl allmänhet som politiker. Han har fullt förtroende för föreningens nya ordförande Joakim Rossberg, men tycker ändå att det känns lite sorgligt.
– Det är jobbigt att släppa taget om något som engagerat en i halva livet. Men jag har gjort det jag kunnat inom RFSU. Nu vill jag fokusera på mitt jobb istället.

Med lite tur får vi ändå se honom på en festival i sommar, delandes ut kondomer och prata ömsesidighet, samtycke och säkrare sex.
– Tänk att man nu byter namnet på skolämnet Sex och samlevnad till Sex, samtycke och relationer. Det känns som att jag varit en liten kugge i maskineriet som fått detta att bli verklighet!

Charles tid som RFSU:are:

2003 - Charles börjar aktivera sig inom RFSU.

2005 - han blir en del av styrgruppen för det som skulle bli RFSU Linköping

2007 - Charles blir medlem i RFSU (han trodde inte att det gick förrän man var myndig!) och utbildar sig till skolinformatör

2010 - RFSU Linköping blir en förening, Charles går med i styrelsen som kassör

2011-13 - Charles sitter i RFSU:s förbundsstyrelse

2011-2012 - Charles var en av två “Lustens hjältar” som svarade på sexfrågor i ett radioprogram på East FM. 

2017 - RFSU Östergötland bildas av RFSU Linköping och RFSU Motala

2012-nu - Charles är så kallad grundutbildare och reser runt till olika lokalföreningar och föreläser och utbildar

2014-2021 - Han är ordförande i RFSU Östergötland

Text: Ulrika Hammar