Till sidans huvudinnehåll

När samhället sviker skapar de magi

För tredje året i rad anordnade RFSU:s samarbetspartner Masi Media den årliga festivalen Adventures Live. Detta år med temat “Sex, Power and Magic”. Festivaldeltagarna klev in i en magisk virtuell värld fylld av musik, konst, intressanta föreläsningar och runda bord-samtal. Nu berättar Malaka Grant och Fatima Derby om medieföretaget, festivalen och hur allting började.

Samhället må svika, men det gör inte Malaka och Fatima. När andra tycker det ser hopplöst ut, ser de ljusglimtar. Genom framtidstro, kunskap och kreativitet tar de kontroll över narrativet. Bloggen “Adventures from the bedroom of African Women” tog tillbaka den sexuella äganderätten till afrikanska kvinnors och hbtqi-personer.
– När vi startade bloggen år 2009 var samtalet om sex otroligt infekterat i Ghana. Det blev en viktig plattform för kvinnor att dela tankar och erfarenheter. Att öppna upp dialogen blev en helande process för många, säger Fatima.

Malaka Grant som tillsammans med Nana Darkoa Sekyiamah startade Masi Media och bloggen Adventures from the bedroom of African Women.

Idag är samtalet om kvinnors sexualitet mer öppen, men inte självklar. För hbtqi personer har situationen förvärrats och utvecklingen gått baklänges. 
– Hbtqi-personer lever under ett stort förtryck. För lite mer än ett år sedan blev det olagligt att ha en konversation med barn om om allt som inte är heteronormativt. Folk häktas, misshandlas och förnedras, säger Malaka.

“Tekniskt är vår festival en olaglig handling.”
Malaka Grant, grundare av Masi Media och Adventures from the bedroom of African Women.

Kreativiteten ger nya vägar in till trygga rum

Sedan tre år tillbaka, annordnar de queerfestivalen Adventures Live! som varje år pyntas med nya teman. Att annorda en queerfestival i dagens Ghana är en osäker väg att gå. Självklart är det inget som stoppar dem. 
– Tekniskt är vår festival en olaglig handling. Det är därför den var online, säger Malaka 

Det är alltså vaken covid-19 eller rådande restriktioner som ligger till grund för att årets festival tog plats online, utan samhällsklimatet.
Förra året sågs vi i verkligheten, men det kan vi inte idag. Vi var tvungna att skapa en trygg plats för hbtqi-personer att samlas. Därför var årets tema “Sex, Power and Magic”. Folk behöver styrka och magi! Vi hittade det på ett annat sätt helt enkelt, säger Malaka.

Här kunde besökarna träffa olika organisationer och kreatörer som deltog under årets festival.

Att skapa magi i 3D format

Tänk dig att du spelar ett dataspel, fast allt som sker är på riktigt och du (en avatar) är på en festival, fylld av magi. Ja, årets festival var som att ta ett steg in i framtidens virtuella värld. Omkring dig hör du bubblande samtal i ett rum fyllt av människor. Med hjälp av din unikt designade avatar, får du tillgång till en ny värld där dina sinnen stimuleras. 
Det var som på riktigt. Folk skrattade och pratade runt omkring en medan de tittade på konst, besökte marknaden för att shoppa, prata med olika kreatörer eller besökte olika organisationer, exempelvis RFSU. Helt otroligt! säger Malaka.

– Precis, det var så fantastiskt att se. Ville man delta på en konsert eller föreläsning, gick man det stånd eller rum ledde en till livestreams på YouTube eller Facebook, fortsätter Fatima.

“Vi känner oss nästan mer radikala nu.”
Fatima Derby, kommunikationsansvarig på Adventures from the bedroom of African Women.

Festivalens ledord sex, styrka and magi beskriver verkligen stämningen. Det märks att besökarna ser vikten i årets festival.
– Trots att det finns ett stort hot var inte folk rädda, utan snarare
 peppade och arga på dagens situation. Vi känner oss nästan mer radikala nu. Vi kämpar för våra rättigheter på en helt ny nivå idag, säger Fatima.

Framtid, förändring och afrikansk spiritualitet

Under tidigare år har folk flugit till Ghana från olika delar av Afrika till för att delta på festivalen. Genom att årets festival var online, fick personer som inte vågat stöttat organisationen öppet, nu en möjlighet att delta.
– Vi fokuserade mycket på framtid och förändring. Våra workshops och föreläsningar berörde allt ifrån ett politiskt rubbat system till sexism, vad det innebär att vara fri och afrikansk spiritualitet. Festivalen är en möjlighet att prata och tillsammans organisera oss, säger Fatima

– Men vi får inte glömma det viktigaste av allt, det är en möjlighet att ha kul. Och uppleva magin! För vem älskar inte magi?! ropar Malaka ut.

Planer inför framtiden är redan igång

Årets festival gjorde ingen besviken och redan nu, bara någon vecka senare, är nästa års event i full gång. Temat för 2022 vill de dock inte avslöja ännu. 
– Något jag kan dela med mig av är att vi ska starta en podd, “Adventure Reads”. Afrikanska författade kommer läsa upp de erfaranheter och berättelser vi fått möjligheten att ta del av under bloggens 12 år, säger Fatima.

Läs om förra årets festival här.
Här kan du ta del av alla inspelade evenemang från årets festival.

Text: Ellen Westlund