Till sidans huvudinnehåll
Person med huvudet på sned tittar in i kameran. Flaggor syns i bakgrunden.
Alex Donkor är grundare och ordförande för organistionen LGBT+ Rights Ghana.

RFSU:s partnerorganisation i Ghana under attack

“Bjud inte hem främlingar, använd inte Grindr, lägg dig platt i diskussioner om du känner att du är i minoritet, och börja inte springa om du känner dig hotad, det finns risk att du triggar igång en jakt.” Råden kommer från RFSU:s partnerorganisation LGBT+ Rights Ghana till alla hbtq-personer i landet. Organisationen och deras medlemmar är i nuläget starkt utsatta för hot och hat, i så väl fysisk form som i sociala medier. Anledningen? De invigde nyligen en mötesplats för hbtq-personer i huvudstaden Accra.

Planen var att inviga det nya centret i lugn och ro, hinna bygga upp en struktur och få igång aktiviteter. Först därefter skulle man börja föra fram sina budskap till media. Men en hbtq-fientlig organisation gick händelserna i förväg. Via LGBT+ Rights Ghanas sociala medier fick de nys om de nya lokalerna och som resultat höll de en presskonferens och krävde att presidenten stänger ner lokalerna och bötfäller aktivisterna.
– Det här är samma organisation som är emot sexualundervisning i skolan och kvinnors tillgång till SRHR. De använder hbtq-motståndet som ett sätt att flytta fram sina positioner även i andra frågor. De påstår att sexualundervisningen är ett sätt för hbtq-personer att infiltrera samhället. De erbjuder “holistic sexual therapy” för att, som de säger, läka homosexuella, säger Alex Donkor, ordförande för LGBT+Rights Ghana.

Möteslokalen är inte olaglig

Personer klipper ett band vid en invigning.
Bandet klipps vid invigningen av de nya lokalerna i Accra. Här ska aktivister kunna mötas och mobilisera. Här ska det också hållas workshops, utbildningar och rådgivningen.

Men LGBT+ Rights Ghanas medlemmar är många och kunde snabbt slå tillbaka. Med hjälp av PR-experter skrev de ihop en respons som skickades ut till media. Och när ett stort medieföretag i Ghana väl valt en vinkel, så hakar snart de andra på.
– Det ser ut som att det äntligen är vår tur att nå ut med vår story. Här ingår att berätta att det är vissa sexuella handlingar som är förbjudna i Ghana, inte sexuella identiteter eller läggningar. Det vi gör när vi öppnar en möteslokal för hbtq-personer är inte olagligt, säger Alex.

Dags att sätta strålkastarljuset på Ghana

Under tiden är tyvärr organisationens medlemmar ännu mer sårbara än innan. Under onsdagen stormade polisen lokalerna efter påtryckningar från omgivningen. Bilder som spridit sig från invigningsfesten gör att många riskerar utsättas för våld och vissa av dem vågar inte gå ut från sina hem. På organisationens sociala medier frodas hat och hot i kommentarsfälten. Alex säger att situationen är kritisk och vädjar om internationell uppmärksamhet.
– Våra motståndare anklagar oss redan för att bygga vår verksamhet på västerländska ideologier. Vi kan lika gärna löpa hela linan ut. Det är dags att sätta strålkastarljuset på Ghana. Vi vill få folk att förstå vad som händer här och utöva påtryckningar på vår regering.

RFSU sätter in extra stöd

Här kommer partnerskapet med RFSU till sin rätt. Tack vare en särskild pott pengar från vårt Sidaanslag kan vi bidra genom att täcka de akuta kostnaderna, till exempel för skyddat boende för aktivisterna. Det finns tyvärr ingen svensk ambassad i Ghana, men vi försöker fånga de svenska politikernas uppmärksamhet. 

En skärmdump av en tweet.
RFSU:s ordförande Hans Linde twittrar för att uppmärksamma svenska politiker om att något behöver göras.

Alex vill avsluta med att säga att han är stolt över sitt team, även nu när händelserna inte gick som planerat.
– Vi förstod att centret skulle väcka protester, men inte att det skulle gå såhär långt. Vi hade velat registrera oss som en organisation och fått medieträning innan det drog igång. Men vi har lyckats bra ändå. Vi är högröstade och ber inte om ursäkt. Nu fortsätter vi lyfta våra budskap med hjälp av styrka, kärlek och medkänsla.

Så kan du stötta LGBT+ Rights Ghana

Gilla deras facebooksida och följ deras instagram. 

Dela deras inlägg, använd hashtaggen #LGBTRightsGhana.

Spana in deras Gofundme-kampanj.

Text: Ulrika Hammar