Till sidans huvudinnehåll
En person står och håller upp en tatuering med orden manspainer slayer spegelvända.
Axel är student vid Linköpings universitet och Dare to Care-informatör sedan i somras.

"Där det finns fester behövs Dare to Care"

I decembermörkret känns sommarens festivaler långt borta. Men RFSU:s satsning på tryggare mötesplatser i utelivet, Dare to Care, är numera igång även vintertid.
– Vi vet ju att studenter gillar att festa och där det finns fester finns det behov av Dare to Care, säger Axel Severinson, student på Linköpings universitet och Dare to Care-informatör sedan i somras.

Ja, det är studentkårerna och Kårservice vid just Linköpings universitet som tagit initiativ till samarbetet med RFSU. Idén kom från Annica Norlander, ansvarig för hållbarhet på kårservice och Ingrid Rylander, studiesocialt ansvarig på teknologernas studentkår, LinTek. De hade båda på varsitt håll fått syn på Dare to Care under Bonfire-festivalen i Linköping i september och tänkt att det här borde även universiteten satsa på. Inte minst för att de studenter som börjat plugga efter pandemin saknar erfarenhet av att umgås i gemensamma festmiljöer.

Dags att boosta studentlivet

– De allra flesta studenterna är väldigt engagerade och schyssta. Men vi har sett en social ovana efter pandemin som ibland fått negativa konsekvenser för umgängesklimatet i våra kårhus. Därför vill vi nu boosta det goda studentlivet och utmana alla att våga bry sig, berättar Annica.

Tre personer med långt hår och glasögon kikar ut ur en ram som det står Dare to Care på.
Annica, Ingrid och Sofia från kårservice och studentkåren.

Sagt och gjort, Annica och Ingrid kontaktade Pelle Ullholm, ansvarig för Dare to Care-projektet på RFSU. Med RFSU:s kunskap om hur man motverkar sexuella övergrepp i utelivet, och universitetens kontakter med studentkåren, smiddes planer för en gemensam satsning. Och i december var det dags att sjösätta det hela.

Fakta:

Dare to Care-projektet vid Linköpingsuniversitet är ett samarbete mellan RFSU, studentkårerna, kårservice, föreningar, festerier och studenthälsan. 

Var omtänksam, inte misstänksam

Studentkårerna i Linköping och Norrköping har tillhörande så kallade ”festerier”. Som namnet antyder är det dessa som anordnar festerna. Och här hjälps alla åt. Det hela är så fiffigt uppbyggt att den som ena veckan är ansvarig för en fest, kan nästa helg istället vara en av festdeltagarna. Det utgör ett guldläge för Dare to Care, som ju går ut på att alla på en festival, konsert eller fest gemensamt hjälps åt att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier. Om du ser något – agera, lyder huvudbudskapet och uppmanar alla att vara så kallat ”aktiva åskådare”.
– Det handlar om att avbryta situationer där något ser ut att vara lite fel, men på ett vänligt sätt. Kolla läget på ett sätt som är omtänksamt snarare än misstänksamt, säger Dare to Care-informatören Axel.

Tre glada, unga personer i Dare to Care-tröjor står framför ett bord.
Dare to Care-informatörerna Axel, Hannele och Cornelia pratar med universitets festansvariga om hur man kan motverka sexuella trakasserier och övergrepp i studentlivet.

Hannele Haapamäki Hazard, även hon Dare to Care-informatör, håller med. Hennes bästa tips att avbryta en situation är att spela full och helt enkelt snubbla in i folk. Här gäller det alltså att ha lite skådespelartalanger.
– Man kan också låtsas ha tappat något just där något ser ut att hända, och be dom inblandade att flytta på sig. Man får helt enkelt vara lite kreativ!

Samarbetet med RFSU ingen engångsgrej

Förutom att lära sig ingripa redan innan något hänt, innehåller Dare to Care-utbildningen också tips på hur man kan stötta en person som blivit utsatt på ett respektfullt sätt. Det kan handla om att hjälpa till med en polisanmälan eller erbjuda emotionell support. 

Jesper och Sanna från RFSU håller utbildning i universitetets stora föreläsningssal.

Nu finns RFSU:s affischer med sex punkter för att förebygga sexuella övergrepp uppsatta i universitetets lokaler och ca 160 personer som är aktiva i festerierna har lyssnat på föreläsningar och fått öva sig i att vara aktiva åskådare.
– Vi hoppas att vi börjat bygga på någonting som alla kan ha nytta av. Det här är inte bara en engångsgrej, det här ska vi jobba med. Affischerna ska såklart sitta uppe, men det här blir också ett arbetssätt. I bästa fall har vi startat någon slags omtänksam rörelse! säger Annica.

Vill du vara med?

Vill du som RFSU:are inleda ett Dare to Care-samarbete med universitetet eller högskolan på din ort? Det är något vi gör allra bäst tillsammans - förbundskansli och lokalföreningen.  Kontakta Pelle Ullholm, Annika Åsäter eller Jesper Setréus så får du veta mer.

Text och foto: Ulrika Hammar