Till sidans huvudinnehåll

Internationella nyheter januari 2022

Varje månad sammanställer vi ett axplock av vad som hänt inom SRHR-området runt om i världen.

Ghana erbjuder gratis preventivmedel

Kvinna pillar på en p-piller-karta.

Ghana inkluderar långtidsverkande preventivmedel i sin allmänna hälsoförsäkring. PPAG, partner till RFSU har jobbat för den här förändringen i flera år.
Läs mer på ippf.org.

Se rundabords-samtal om feminism

banner för to love somebody

Rundabordssamtalet "Intersektionell feminism i praktiken"  anordnades  som en del av IPPF:s nya globala strategiprocess den 8:e december . Deltagarna är Ingela Holmertz från RFSU, Zainab Hassen från FPASL och Diana Moreno från ProFamilia och externa experter från CREA och Colombia Diversa.
Inspelningen går nu att se här i efterhand.

UNFPA:s kampanj mot hämdporr

Kvinna i profil med turban på huvudet från en youtubefilm.

"Om du skrev om ditt trauma i en låt skulle den få copy right och därmed större skydd än en kvinna online" säger kvinnan i UNFPA:s kampanj mot hämdporr och sexuellt våld i den digitala världen och för kroppslig integritet. 
Se kampanjfilmen på youtube. 

Normer om sexuell hälsa behöver tydliggöras

En ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, rekommenderar ökad förståelse för värderingar och normer som främjar och motverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i Afrika söder om Sahara.
Läs mer på omvarlden.se

Frankrike förbjuder omvändelseterapi

Goda nyheter! Parlamentet i Frankrike röstade för att kriminalisera så kallad omvändelseterapi för hbtq-personer. Straffet är upp till2 års fängelse och 30 000 euro i böter.
Läs mer news.trust.org