Till sidans huvudinnehåll
Två personer håller en banderoll som det står hands off på.

Hands off vår regnbågsflagga!

Tusentals människor slöt upp i Sölvesborgs allra första prideparad. Givetvis fanns även RFSU på plats!

2019 införde styrande politiker i Sölvesborg en särskild flaggpolicy som innebär att man inte längre hissar regnbågsflaggan i kommunen. Sophia Ahlin, ansvarig för Karlskrona Pride och styrelsemedlem i RFSU Blekinge, tog redan då initiativ till en marsch i staden. Men sedan kom coronapandemin och den inplanerade paraden fick ställas in. En solig tisdag i början av juli var det äntligen dags för Sölvesborgsborna, och alla ditresta, att visa sitt missnöje med flaggförbudet! 

En person står och håller tal på en liten lastbil med regnbågsflagga på sidan.

RFSU:s ordförande Hans Linde talade inför paraden:
– Till dom politiker som säger att vi inte får hissa våra regnbågsflaggor har vi bara en sak att säga: Håll era händer borta från vår regnbågsflagga. Hands off!

Två clowner håller upp ett skynke som det står Clowner mot nazister på.

Två glada personer som kallade sig "Clowner mot nazister" hade rest från västkusten för att medverka.
– Vi är här för att visa att kärlek är större än hat. Det finns för mycket hat i vårt samhälle. Vi vill bemöta det med kärlek, färg, glädje och humor!

Ett barn och en vuxen med regnbågsflaggor tittar in i kameran och ser bestämda ut.

Charotte Drugge från RFSU:s förbundsstyrelsen hade rest från Halmstad tillsammans med sin mamma och sina två söner.
– Jag är här för att stå upp för den självklara rätten för att alla människor får vara den dom vill och älska den dom vill. Det känns extraviktigt att göra det här i Sölvesborg. Jag vill visa alla motståndare och bakåtsträvare att vi är många fler än ni.

En person med snickarbyxor och lockigt hår gestikulerar. Bakom henne ett långt lapptäcke.

Konstnären Sofia de la Fuente reagerade på den konservativa flaggpolicyn genom att börja sy ett sju meter långt regnbågsfärgat lapptäcke. 
– Det kliade i hela mig när flaggförbudet kom till! Men det räcker inte med att bara klaga, så jag satte mig mitt på torget i Sölvesborg en timme varje lördag och sydde. Alla fick vara med och bidra. Det handlar inte bara om mig, det handlar om oss alla. Det här är vår stad. 

En vit hund är färgad i regnbågsfärger.

Hunden Happy var dagen till ära färgad i (giftfria) regnbågsfärger. 

Ett glatt gäng som rest till Sölvesborg från Trelleborg, Malmö och Helsingborg.
– Vi måste hit och protestera mot orättvisorna. Och särskilt mot SD-politikern Louise Erixon. En sak är säger och det vill jag hälsa henne: Den andra sidan planhalvan är den rätta. Och vi slaknar aldrig! 

Text och foto: Ulrika Hammar