Till sidans huvudinnehåll
Två personer sitter på en scenkant och ser coola ut. Bakom dom står det "Rasism, vithetsnormer och exotifiering".

Viktigt snack om sex och rasism i Folkets Husby

En tisdagskväll i november intog RFSU Stockholm scenen i Folkets Husby, en medborgardriven mötesplats i Husby norr om Stockholm. Det var första gången lokalföreningen anordnade ett event i just den här lokalen, men fler ska det bli.
– Nu satsar vi på att göra RFSU synligt i Stockholms förorter, säger eventansvariga Isabel Lind.

Kvällens tema var rasism och sexualitet, och inbjudna talare var Marco Vega och Annie Boroian. Inbitna RFSU:are känner säkert till såväl föreläsarna som innehållet, Marco och Annie har nämligen också en podd på samma tema. Nu pratade de bland annat om vad rasism är, och hur den kan komma i uttryck på olika sätt, om vithetsnormen, minoritetsstress och om exotifiering.
– Jag kom till Sverige när jag var elva år. Och medan jag fick läsa svenska i skolan fick mina föräldrar lära sig svenska för invandrare. Jag trodde vi skulle få lära oss två olika språk! Varför heter det inte bara svenska för nybörjare? sa Marco.

Minoritetsstress får en att vara på sin vakt

Rasismen gör sig också påmind när det kommer till sex och relationer. Annie och Marco gick igenom olika stereotyper inom porren, och hur dessa i förlängningen kan påverka människors föreställningar om varandra. Dessutom kan minoritetsstress göra att man är på sin vakt när det kommer till dejting. Kan man vara sig själv fullt ut eller behöver man anpassa sig för att göra ett bra intryck på en potentiell partner?

Den som egentligen bäst skulle kunna svara på det var Sean Genc. Han var nämligen på dejt just den här kvällen. Tillsammans hade de bestämt sig för att RFSU:s föreläsning var den perfekta första-dejten-aktivitet!
– Det var en fruktansvärt matnyttig föreläsning. Det är lätt att tro att det inte existerar någon rasism, eller tycka att det inte är så farligt. Men det är ju ett hav av rasism som går generationer tillbaka. Det behöver vi lyfta för att verkligen kunna se och erkänna vad som fortfarande pågår idag.

Person i vit tröja med händerna på ryggen tittar in i kameran.
Sean Genc var på sin första dejt, och sitt första RFSU-event.

Rasismen avhumaniserar en

Sean kände igen sig själv i många av de erfarenheter Marco delade. Under uppväxten fick han ofta höra att han var blatte och invandrare, samtidigt som kompisarna sa ”Men du är inte som dom andra invandrarna.”
– Det som händer med rasism är att man blir avhumaniserad. Man ses som någon som tillhör en grupp, inte som en individ. Folk sätter ständigt utseende, eller religiös eller etnisk tillhörighet främst. Som om min personlighet inte har någon betydelse.

I publiken fanns också Mona Suleiman, som regelbundet besöker aktiviteterna i Folkets Husby. Nu hade hon fått syn på RFSU Stockholms event i sociala medier och blivit nyfiken.
– Det var ett intressant föredrag med bra diskussioner som väckte nya tankar. Även om jag är bekant med ämnet så behöver man bli påmind och få fördjupa sig.

Person i slöja ler och tittar in i kameran.
Mona Suleiman är förskolelärare och föräldracoach.

Bra att få sätta ord på sina upplevelser

Är det då här i Husby som den här typen av föreläsning behövs eller skulle den göra sig bättre någon annanstans?
– Jag tycker att den både behöver hållas här i förorten och inne i stan. Så att de som utsätts för rasism kan sätta ord på vad de är med om. Men också för att medvetandegöra de som utsätter andra för rasism.

Redan den 14 november klockan 18.30 anordnar RFSU Stockholm ett nytt event i Folkets Husby. Då ska Serge Ilondelo, Mirjan Michael och Andromeda Johansson Berrios, som står bakom podden Det handlar om mig! prata om könsnormer, dejting och samtycke. Givetvis är alla välkomna, från alla delar av Stockholm!

Text och foto: Ulrika Hammar