Till sidans huvudinnehåll

Vill kunna tala om både psykossjukdom och sexualitet

RFSU-medlemmen Julia Pivén lever med psykossjukdom. Till skillnad från många andra pratar hon helt fritt om det.
– Sjukdomen är en så stor del av mitt liv. Om jag inte är öppen med den, kan jag inte heller vara öppen med vem jag är.

För ett par år sedan gav Julia Pivén ut boken Hysterikan, en självbiografisk berättelse om hur det är att leva med psykossjukdom. För Julia innebär sjukdomen att hon hör röster eller ser sammanhang som inte andra upplever. Det kan till exempel vara att öppna en bok på biblioteket och tro att den handlar om henne själv. Eller att vara övertygad om att människor runt omkring henne är tankeläsare. Hon beskriver det som att hon får budskap från omgivningen som inte andra tar in.

– Men bara för att jag existerar mycket i den här andra världen betyder inte det att jag inte vill vara mer er alla andra och delta i det gemensamma.

Både Julias konst och hennes bok Hysterikan finns att köpa på juliapiven.com.

När hon tvekar på vad som är verkligt behöver hon personer runt sig som hon litar på. Tillit till omgivningen är väldigt viktigt, och det känner hon att hon har i dag. Kanske för att hon varit så noga med att försöka skapa förståelse för det hon upplever. Julia berättar att Hysterikan var ett slags brev till familj, vänner och bekanta, en vädjan om att bli accepterad för den hon är.

Något annat som varit en stor hjälp  i Julias liv är hennes konstnärskap. Hon är skeptisk till så kallad konstterapi, men märker ändå hur mycket bättre hon mår när skapandet tar över. 

– När jag målar är det en av få gånger då pulsen sänks. Jag får tillgång till mitt undermedvetna och tänker i andra mer harmoniska banor. När jag målar existerar jag bara. Annars måste jag alltid hålla mig sysselsatt.

När Julia målar blir tankebanorna mer harmoniska.

Till RFSU hittade Julia via BDSM-scenen, som är väletablerad i Göteborg där hon bor. Utövandet är en viktig del i Julias liv och centralt i hennes identitet som sexuell varelse. Hon tycker att BDSM går till botten med svåra frågor som man annars inte vågar ta i. Utövandet är inte någon traumabehandling, men kan ha vissa terapeutiska effekter, upplever hon. När något synliggörs och utövas avdramatiseras det, precis som troll spricker i solen. En annan fördel med BDSM-scenen är att samtycke alltid är väldigt uttalat. 

Julia trivs på BDSM-scenen. Det var via den som hon hittade till RFSU.

– Det är viktigt för mig att den jag har sex med litar på att jag kan samtycka. Samtycke handlar inte bara om att säga ja eller nej utan det är ett samförstånd utifrån situationen och förutsättningarna man delar i stunden. Ibland har jag avbrutit sex bara för att veta att det tar slut när jag säger nej. Ibland behöver jag avbryta för att få bekräftat att vi fortfarande delar samma verklighet.

Julias favoritlatexdesigners:

  • Libidex
  • Rubber55
  • Shhh! Couture
  • Ausrie Fel

För Julia är det viktigt att få ses som en sexuell varelse och kunna leva ut sin sexualitet, precis som vem som helst. Det är anledningen till att hon nu medverkar i RFSU:s och Funktionsrätt Sveriges kampanj ”Lusten ser inga hinder.” Kampanjen syftar till att bryta den avsexualisering som personer med funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar ofta utsätts för av sin omgivning.

– Jag drömmer om den dag jag kan vara helt öppen med min psykossjukdom och ändå ha ett one-night stand. Jag önskar att förståelsen för en sjukdom som min i en sexuell kontext ska bli så etablerad att jag kan gå ut på en klubb, berätta om en viktig detalj om mitt tillstånd och ändå fortsätta ragga.

Julias diagnoser

Julia fick nyligen diagnoserna CPTSD och "icke-organisk psykossjukdom". Det ligger på schizofrenispektrumet och har likheter med, men är inte samma som, schizofreni.


Text: Ulrika Hammar
Foto: Daniel Ivarsson