Till sidans huvudinnehåll

Zozan får beslutsfattare att lyssna på unga

Zozan Palonen Uzun började tidigt kontakta politiker för att få till förändring. Idag är hon RFSU:s ungdomsrepresentant i internationellt påverkansarbete. I november bär det av till Bogotá för medverkan i en viktig förhandling.

När Zozan Palonen Uzun var 17 år var hon en hejare på att åka skateboard. Hon märkte dock ganska snart att hon var den enda tjejen i skateparken. Tills det dök upp en till. Tillsammans skrev de till Lunds kommun och sa att de ville anordna träffar för skateboardåkning för icke-män. Som ett resultat startades “Tjejskate i Lund” upp, med gratis utlåning av brädor och två erfarna “tjejskatare” som pushade deltagarna att våga prova nya saker.
– Det var så jag förstod att det går att få till stora förändringar med små insatser.

Än idag är Zozan övertygad om att det går att påverka omgivningen, bara man kommer med pålästa och övertygande argument. Det kan vara en av anledningarna till att hon i våras blev vald som RFSU:s ungdomsrepresentant i vårt internationella påverkansarbete.
– Jag sökte positionen för att jag ville prova på något nytt. Som genusvetare är jag väldigt intresserad av maktfrågor, intersektionalitet och antirasism. Men RFSU är stort och består av så många delar. Jag håller fortfarande på att lära mig.

Unga samlades i Bryssel

Redan i somras fick Zozan åka på sitt första uppdrag. Det handlade om att delta i årsmötet av IPPF:s ungdomsnätverk YSAFE i Bryssel. Tillsammans delade man erfarenheter från sina olika organisationer utifrån ett ungdomsperspektiv.
– Vi pratade både om hur det är i våra respektive länder, till exempel vad gäller samtyckeslagstiftning, men också om vad vi själva tycker är viktigt, till exempel intersektionalitet i sexualundervisningen. Det blev tydligt att det finns stora skillnader, men också många likheter.

Zozan lyfte vikten av den digitala världen när det kommer till att organisera sig och påverka. Hon drog paralleller till Friday for future där styrkan ligger i att organiserandet sker digitalt.
– Jag tror att tidigare var det lättare för folk att identifiera sig med en organisation. Idag vill unga inte stämpla sig som något utan dras istället till mer informella rörelser. Samtidigt saknar de samma finansiella stöd. Det kan bli särskilt svårt när en rörelse driver frågor som går emot det egna landets värderingar.

Nästa uppdrag blir i Bogotá

I november åker Zozan iväg på nästa uppdrag. Den här gången ska hon följa med RFSU:s ordförande Hans Linde och generalsekreterare till IPPF:s konferens i Bogotá. Det är ett betydelsefullt möte där IPPF:s nya strategi ska fastslås. Här blir det extra viktigt med de ungas röst, menar Zozan.
– Det är många stora ord i utkastet till strategin. Men vad innebär dessa i praktiken? De nämner att ungdomsengagemang är viktigt inom IPPF, men på YSAFE känner man inte att ungas inflytande är särskilt stort. Därför är det bra att unga får vara med på mötet så att de som fattar beslut verkligen förstår våra perspektiv.

Zozan bor kvar i Lund, men har lagt skateboarden på hyllan. Istället har hon på sistone mest ägnat sig åt pluggande, promenader, poddlyssnande och matlagning.
– Jag var sååå uttråkad under corona. Jag är också ganska skoltrött efter att ha tagit en filkand i genusvetenskap och en polkand i statsvetenskap. Nu längtar jag efter att få göra något “på riktigt”. Mötet i Bryssel med andra unga från hela världen var väldigt inspirerande. Tillsammans kan vi göra skillnad!