Till sidans huvudinnehåll
Ett gäng glada RFSU-informatörer är med på en gruppbild.

Informatörsträffen 2023

Äntligen var det återigen fullt hus på den årliga informatörsträffen! I slutet av januari samlades hela 32 RFSU-informatörer från hela landet för att inspireras, fortbildas och lära känna varandra.
– Som informatör är man en del av en folkbildande rörelse över hela landet, under den här helgen vill vi att man ska känna styrkan i det och få utbyta tankar och metoder med andra. Och ha kul tillsammans! sa Jesper Setréus, föreningsutvecklare från förbundskansliet.

– Vi har jobbat sen i höstas med att få ihop årets informatörsträff och att få hit så många deltagare som möjligt. Det har varit en lätt uppförsbacke sedan pandemin att anordna fysiska event så vi är superglada att det kom så många i år! sa Ellen Berkemar, projektledare från förbundskansliet.

Två glada personer, en med kort hår och röd skjorta, den andra med långt hår och vit skjorta.
Jesper och Ellen anordnade tillsammans 2023-års informatörsträff.

Helgen inleddes med en presentationsrunda och speeddejting. Därefter var det samtal i mindre grupper där alla fick dela med sig av sina bästa tips och trix på hur man håller ett bra sexualupplysningspass:
- Använd humor.
- Var lite som en kameleont, känn in gruppen och se vilka av dina egna egenskaper du behöver plocka fram för att det ska bli så bra som möjligt.
- Rör dig runt i klassrummet. Var och hur du står påverkar dynamiken i rummet.
- Ställ många frågor för att få igång klassens tankar och diskussioner. Tänk på att även om ingen säger något, så väcker det tankegångar inuti var och en.
- Man brukar säga att man ska ställa öppna frågor. Men ibland är det enklare att bara få svara ja eller nej. På så sätt får man igång en respons i en annars tystlåten klass.

Tre personer står försjunkna i ett djupt samtal.
Fyra personer står och pratar med varandra två och två.
Tre personer pratar och skrattar.

"Det är skillnad på ordval och åsikter"

Sedan följde en ja-nej-kanske-övning vilket innebar att Jesper och Ellen läste upp olika påståenden och deltagarna fick ställa sig på olika platser i rummet beroende om de höll med eller inte. Det ledde till samtal om huruvida det är lika viktigt att en informatör är en förebild som vad den säger, om tysta grupper är svårare att sexualupplysa än högljudda grupper och om det är okej att låta en problematisk åsikt passera i vissa situationer.
– Det är skillnad på ordval och åsikter. Jag kan låta ett okunnigt ordval passera, men vissa åsikter måste man markera emot, sa en av informatörerna.
– När jag är i ett klassrum vill jag att alla ska känna sig trygga. Därför säger jag ifrån och sätter stopp även vid ordval, sa en annan.
– Det är en avvägning som ni måste göra hela tiden, gentemot eleverna men också utifrån er egen trygghet och vad ni känner er bekväma med att bemöta, tipsade Jesper.

Om sex mot ersättning

Kalle Röcklinger, sakkunnig i sexualupplysning från RFSU:s förbundskansli och Claudia Kent, informatör och informatörsutbildare, höll ett gemensamt föredrag om sex mot ersättning. Kalle gick igenom terminologin och berättade att RFSU valt att säga just sex mot ersättning för att det inte tar ställning till fenomenet på samma sätt som orden prostitution respektive sexarbete.
– RFSU anser att det finns både strukturella och individuella problem med sex mot ersättning. Men vi är vare sig för eller emot den svenska modellen (att det är olagligt att köpa sex, men inte sälja). Vi anser att fler utvärderingar och åtgärder behövs för att komma till rätta med det som inte är bra. Vi vill att personer som har erfarenhet av att ha sex mot ersättning ska bli lyssnade på när frågan diskuteras och vi vill inte att någon ska utvisas på grund av att den haft sex mot ersättning.

En person med kortklippt hår och glasögon gestikulerar och pratar.
Kalle Röcklinger.

Kalle gick också genom statistik på hur vanligt det är att sälja respektive köpa sex bland svenskarna idag. En särskild intressant siffra för informatörerna var att 1,1 procent av eleverna i årskurs tre på gymnasiet har haft sex mot ersättning.
– Det innebär att det kan finnas någon i den gruppen du har framför dig som har den här erfarenheten, sa Claudia.

Claudia Kent är informatör sedan länge och utbildar numera andra.

Deltagarna fick ta med sig funderingar kring vad man som informatör kan tänka på i det här läget och hur sex mot ersättning kan tas upp under ett pass på ett respektfullt sätt.
– Det här är en komplicerad fråga. Jag tar med mig vikten av att prata om det utan att vara dömande, oavsett var jag själv står i frågan, sa en av deltagarna efteråt.

Lördagen avslutades med ett knepigt musikquiz, därefter blev det pizza och häng. De flesta av deltagarna fortsatte ut i Stockholmsnatten tillsammans.

Forumspel sätter fokus på konflikten

Söndagen ägnades åt så kallat forumspel tillsammans med dramapedagogen Amanda Cecilgård. Istället för att få till ett lyckligt slut på en improviserad scen så stannar forumspel kvar vid själva konflikten. När konflikten når sin pik finns det möjlighet för publiken att hoppa in och erbjuda en annan fortsättning på historien. Med hjälp av detta utforskade deltagarna tillsammans situationer då de mött motstånd från elever, lärare eller på andra sätt upplevt något utmanande.
– Vi har en idé med vår sexualupplysning att om informatören har diskuterat och testat tankar, då är det lättare att sedan agera och göra bra val. Med forumspel får vi inte bara prata utan prova tanken med hela kroppen.

Två personer står bredvid varandra och tittar in i kameran. Den ena har långt hår och står med armarna i kors. Den andra har en tröja som det står Dare to Care på.
Dramapedagog Amanda Cecilgård och Jesper Setréus från RFSU:s förbundskansli höll i forumspelen under söndagen.

Helgen avslutades med att det vinnande quizlaget fick hämta ut sina priser bestående av RFSU AB:s senaste sexleksaker. Laget ”Mjauu” vann med 34 av totalt 64 möjliga poäng. (Bästa lagnamn måste ändå ha gått till ”Det svider när jag quizzar”.)

Slutligen delade deltagarna med sig av vad de tar med sig från helgen:

Två personer i rfsu-tröjor sitter bredvid varandra och ser glada ut.
Nicole Voigt Simon Ohm.

Nicole Voigt, RFSU Malmö:
– Gemenskapen från den här gruppen.

Simon Ohm, RFSU Örebro
– Forumspelen var fantastiska för att man kunde använda hela Sveriges informatörskompetens i någon form av hive mind för att hantera specifika situationer som kan uppstå. Sedan var det så klart jättekul att träffa alla människor och delta i alla de diskussioner som uppstått under helgen.

Person i mörkblå tröja, halvlångt hår och ring i näsan.
Moa Johansson.

Moa Johansson, RFSU Stockholm
– Jag blir genuint glad av alla kloka informatörer. Att vi lyssnar på varandra och låter alla åsikter få finnas och att vi hjälper varandra att tänka i nya banor och få nya perspektiv.

Person i svart tröja och grå mössa ler och ser lite busig ut.
Jonas Söderblom.

Jonas Söderblom, RFSU Stockholm
– All kärlek och värme som jag möts av från alla deltagare.

Person i rött hår, orange kofta och en t-shirt med Harry Styles sitter på en bänk.
Jessica Hedin.

Jessica Hedin, RFSU Umeå:
– Att få känna gemenskapen efter den här helgen är så värmande och stärkande. Så många människor som är helt olika varandra men att alla har ett gemensamt intresse för att vara ett stöd till ungdomar och en vilja att göra världen till en tryggare plats.

Person i grå t-shirt och med rött, långt hår ler och tittar in i kameran.
Miranda Fredriksson.

Miranda Fredriksson, RFSU Örebro:
– Det har varit en jättebra helg fullspäckad av kunskap. Det bästa är utbytet med varandra. Alla är här av samma anledning och alla vill lära sig mer. Det är en väldigt tillåtande miljö, inga frågor är dumma.

Text och foto: Ulrika Hammar