Till sidans huvudinnehåll
En skärmdump av TikTok-videos föreställande kondomer.
Filmerna om hur man sätter på en kondom har fått flest visningar hittills på Tanadgomas TikTok-kanal.

Sexualupplysning via TikTok en succé i Georgien

När det går trögt att nå ut med sexualupplysning till unga via skolan, satsar RFSU:s partnerorganisation Tanadgoma på att göra det via social medier istället. Nu har flera av deras filmer fått över 90.000 visningar.

Under flera års tid har RFSU:s georgiska partnerorganisation Tanadgoma arbetat för att allsidig sexualundervisning ska införas i landets skolor. Georgiens regering har till och med accepterat att möta de internationella krav som ställts i just denna fråga. Ändå händer inte särskilt mycket. Kanske för att motståndet mot sexualundervisning från såväl präster som politiker samtidigt är så starkt. Tanadgomas enträgna arbete fortsätter, men man har samtidigt insett att något mer behöver göras. Något som kan ge en direkt effekt och hjälpa unga människor att få den information de har rätt till om sina kroppar och sin sexualitet.
– Man brukar säga att ungdomar är framtiden. Men ungdomar är faktiskt också här och nu, och de borde inte behöva vänta på bättre tider, säger Nino Tsereteli, verksamhetschef för Tanadgoma.

Njutningsfokuserat innehåll på TikTok

Och vad kan väl vara en bättre kanal än TikTok när det kommer till att få ungas uppmärksamhet? En genomlysning som Tanadgoma gjort visade att det finns flera aktörer som ägnar sig åt sexualupplysning via sociala medier på georgiska. Problemet är bara att innehållet inte alltid stämmer rent faktamässigt. Därför startade de sin egen TikTok-kanal: @TabooTalk_TG. Innehållet paketeras och läggs upp av ett gäng unga entusiaster, baserat på fakta framtaget av Tanadgomas mångåriga expertis. Projektledare är Khatuna Khajomia.
– Vi har en njutningsfokuserad grundinställning i allt innehåll. Vi lyfter saker som är tabu och ger information som den unga generationen behöver.

Khatuna visar upp tiktok på sin mobiltelefon.
Khatuna Khajomia blev alldeles överväldigad första gången hon gick in på TikTok. Nu tycker hon det är spännande att hålla koll på vad som händer där.

Svårt att vänja sig vid det höga tempot

Nu jobbar de alltså i team, ungdomarna som är fenor på TikTok och vet vad som trendar just nu, och Tanadgomas erfarna medarbetare som arbetat med sexualrådgivning under flera år. För att ge större insyn i varandras världar fick alla projektmedarbetare i läxa att installera TikTok och tillbringa minst tio minuter per dag där.
– Det var fullständigt överväldigande! Allt sker i ett väldigt högt tempo, det tog ett tag att vänja sig vid. Men nu tycker jag att det är väldigt spännande, och går ofta in och kollar hur många visningar våra inlägg får.

Allt som har med sex att göra är tabu

Och visningarna är många. Flest visningar, över 97.000, har i nuläget en film om hur man använder en kondom. Ganska grundläggande information kan tyckas, men Khatuna berättar att när allt som har med sex att göra är tabu så pratar man inte ens om kondomanvändning. Andra ämnen som berörts hittills är onani, där det fortfarande råder uppfattningar om att det är fel eller skadligt, tips om sexleksaker, fakta om preventivmedel eller hur en abort går till.
– Vi bestämmer tillsammans i teamet vilket ämne vi ska beröra den kommande månaden. Ungdomarna skapar innehåll utifrån faktaunderlag de får av mig. Jag kollar också så att allt stämmer innan inlägget görs. Dessutom har vi en social media manager som har koll på vilka uttryck och hashtags vi kan använda utan att bli avstängda eller censurerade.

En person står i en trädgård med en gullig kattunge i famnen.
Khatuna Khajomia har arbetat länge som psykolog på Tanadgoma. Idag är hon projektledare för deras sexualupplysning på TikTok.

Nästa steg i projektet är ett möte mellan RFSU, Tanagdoma och den nederländska organisationen RNW Media som också ingår i teamet. Tillsammans ska man gå igenom resultat, dra slutsatser och se över hur man kan utöka TikTok-satsningen från och med 2024.

Text: Ulrika Hammar
Foto: Ulrika Hammar och @tabootalk_tg