Kondomens historia

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2012-01-31

Kommentera | 5 kommentarer

Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia. I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på 1500-talet användes kondomer av linne, blindtarmar från svin och fiskblåsor. Kondomer tillverkades för hand och var dyra.

”Kondomer ansågs bidra till ökad prostitution och var ett hot mot familjen och samhället. ”

Men på mitten av 1800-talet uppfann Charles Goodyear vulkaniseringsprocessen och det blev möjligt att tillverka kondomer av gummi, vilket även innebar billigare kondomer.

I början av 1900-talet fick kondomanvändandet en skjuts men samtidigt växte motståndet. Kondomer ansågs bidra till ökad prostitution och var ett hot mot familjen och samhället.

En motsägelsefull lag ledde till att preventivmedel (däribland kondomer) var tillåtna men det var förbjudet att upplysa om dem.

1933 bildades RFSU av journalisten Elise Ottesen-Jensen och en grupp radikala läkare. En av de centrala frågorna var förbudet att upplysa om preventivmedel. Preventivmedelslagen upphävdes 1937, men en del restriktiv fanns kvar. Till exempel fick kondomer endast säljas där sjukvårdsartiklar såldes.

Under 70-talet släptes alla restriktioner och det blev fritt att sälja, använda och upplysa om kondomer. Idag finns det kondomer i alla färger och former och smaker och de säljs på mataffären, bensinmackar och delas ut gratis på ungdomsmottagningar och av RFSU-informatörer.

Vart kommer ordet kondom ifrån?

Var ordet ”kondom” kommer från vet man inte. I England kallades kondomer förr för ”French letters” medan de i Frankrike gick under benämningen ”capote anglaise” (vilket översatt betyder ungefär ”engelsk överrock”). Det finns inga belägg för att kondomer ska ha med den franska staden Condom att göra, inte heller att det fanns en uppfinnare som hette ”Mr Condom”.

Källor: Kondomboken, RFSU 2003, www.kondom.nu, Kärleksfulla råd

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Kådis av djurhud ...
Ja, vem vill inte ha nåt SÅ kinky i slidan!

Sagt av: Billy 2016-04-07 17:23:30

Vill ha!!!
Jag vill ha!!!

Sagt av: Robert 2015-11-03 10:06:29

Vadå inte vet vad ordet kommer ifrån???
Condom är latin och betyder Hjälpa. Det är väl svar nog. Att ingen kommit på det är märkligt.

Sagt av: Raan 2012-09-20 13:12:31

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kondom

Händer som håller i en kondom

Sätta på en kondom

I text och med bilder förklarar vi hur du sätter på en kondom på ett korrekt sätt.

Läs mer
 
 

Om kondomen går sönder

Det är ovanligt att kondomer går sönder. Det finns dock inget preventivmedel som är 100 procent säkert och om du använder kondom under samlaget har...

 

Kondomens historia

Kondomer har använts sedan urminnes tider och har en lång historia. I Egypten, 1300-talet f. Kr., användes fodral av djurhudar och tarmar och på...

Banner - köp kondomer
 
Gör din kondomplan
 
 

Mer om kondomer på andra webbplatser

 

Hitta rätt