Till sidans huvudinnehåll

Från diamantgruvan till RFSU Göteborg

Det är svårt att hänga med i svängarna när Månstråle Dahlström berättar om sitt liv. Sa hon diamantgruva? Guide i Amazonas? Heltidsarbetande mamma i Moldavien? Jomenvisst. Fast nu ligger allt det där bakom henne. För nu är hon här, som verksamhetschef för RFSU Göteborg.
– Jag har rest runt i världen i över tio år och upplevt superhäftiga saker. Men till slut längtade jag hem. Hem till vänner, släkt och ett roligt ställe att jobba på.

Som verksamhetschef ser hon som en av sina främsta uppgifter att få folk i Göteborg och Västra götaland att känna till RFSU och vad vi gör. Det låter ju som en ganska stor sak, och hon är tydlig med att det inte är något hon fixar på egen hand.
– Mina medarbetare sitter på kompetensen och kunskapen. Jag ska hjälpa dom att göra det mesta utav det. Vi har så mycket utvecklingspotential, och jag kan stötta med struktur och strategi.

Vi ska inte springa på alla bollar

Medarbetarna hon pratar om är i nuläget sex personer. Precis som i andra lokalföreningar med anställda har många av dem projektanställningar. Hur många som jobbar beror nämligen på hur mycket pengar man får in från externa givare, i nuläget Folkhälsomyndigheten och Göteborgs stad.
– RFSU Göteborg har länge gjort nya ansökningar varje år och fått besked för ett år i taget. Jag vill ta fram en mer långsiktig strategi för verksamheten och försöka arbeta mer proaktivt. Vi ska inte springa på alla bollar, utan ha en plan för vad vi vill göra och sedan söka medel utifrån detta.

Heja alla aktiva medlemmar!

Antalet medlemmar inom just RFSU Göteborg är strax över 600. Månstråle gläds åt de aktiva medlemmarna, som hon tycker tar bra många initiativ, men hon önskar också att föreningen ska växa.
– Folk i Göteborg ska veta vad vi gör för dom, och vad dom kan göra för oss. Jag vill att vi ska synas i hela regionen.

“Jag vill att vi får in ännu fler medlemmar med olika bakgrund.”
Månstråle Dahlström, verksamhetschef, RFSU Göteborg

Så tar hon upp det här med mångfald. Frågan som så ofta lyfts inom organisationen, men tycks så svår att komma vidare i. Varför är det mest unga, vita, medelklasskvinnor som engagerar sig i såväl lokalföreningarnas styrelser som informatörsverksamhet?
– RFSU Göteborg har lång erfarenhet av att jobba med en bred målgrupp. Vi når flera olika grupper med vår verksamhet, till exempel med Lättare Svenska och Vill Du pass och vi har ett tydligt antirasistiskt perspektiv i vårt arbete. Nu vill jag att vi satsar ännu mer på att få in peer-informatörer och medlemmar med olika bakgrund. Och att vi lyckas få även männen att engagera sig.

Att få in någon i en etablerad organisation som ser på allting med nya ögon sätter ofta fingret på vad som behöver göras. Ytterligare en sak Månstråle vill bidra till är att förbättra samarbetet mellan förbundet och lokalföreningarnas kanslier.
– Vi pratar om att vara ett RFSU. Men det kan ju inte bara handla om att vi ska ha samma vision. Det måste ju också handla om att göra saker på liknande sätt. Det interna arbetet skulle behöva ha samma strukturer och former. Det finns det många synergieffekter att vinna på.

Föddes en målklar natt

Ja, det verkar som att hon landat hos oss, globetrottern vars namn kom av att hon föddes under en osedvanligt månklar natt. Kvar i Berlin, det sista stoppet innan Sverige, finns hennes partner som är filmproducent och har en del projekt kvar att bli färdig med. Själv har hon hittat det där roliga jobbet hon letade efter.
– Jag vill skapa en arbetsplats som funkar på bästa möjliga sätt för dom som jobbar där. Ett ställe där vi brinner för frågorna vi jobbar med, och där det vi gör har betydelse.

Men då så. Då sätter vi väl igång!

Text: Ulrika Hammar