Till sidans huvudinnehåll
Rosengrenska stiftelsens styrelseordförande Gunnar Henning (till vänster) och stiftelsens grundare, barnläkaren Henry Ascher (till höger) tillsammans med RFSU:s förbundsordförande Hans Linde (i mitten).

RFSU-priset 2021 går till Rosengrenska stiftelsen

Rosengrenska stiftelsen tilldelas 2021 års RFSU-pris för sitt över 20 år långa arbete för papperslösas rätt till vård.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Det är onsdag eftermiddag på Rosengrenska stiftelsens lokaler i en förort till Göteborg. Ett tjugotal läkare, optiker, jurister, tolkar, sjuksköterskor och tandläkare har samlats för kvällens mottagning. Den lokala kyrkan lottar ut biobesök och presentkort på Ica till alla patienter som tar vaccin och en sjuksköterska som behärskar sju språk får uppdraget att gå runt i väntrummet och prata vaccin med dem som väntar. Organisationen Vision For All har samlat ihop gamla glasögon som erbjuds till patienter. Alla i rummet arbetar helt frivilligt.

Ett tjugotal läkare, optiker, sjuksköterskor och andra volontärer har samlats i stiftelsens lokaler för kvällens mottagning. Hans Linde berättar att stiftelsen fått priset och möts av applåder.
Spontant jubel uppstår när RFSU:s förbundsordförande Hans Linde berättar att Rosengrenska stiftelsen får årets RFSU-pris.

När RFSU:s ordförande Hans Linde tar ordet för att berätta att verksamheten får årets RFSU-pris utbrister ett spontant jubel.
– Det är med en blandning av djup ödmjukhet och stor stolthet som vi tar emot detta fina pris, säger stiftelsens styrelseordförande Gunnar Henning.

RFSU:s förbundsordförande Hans Linde delar ut RFSU-priset till Rosengrenska stiftelsens styrelseordförande Gunnar Henning.
Hans Linde delar ut RFSU-priset till Rosengrenskas ordförande Gunnar Henning. Stiftelsen får priset eftersom de, enligt motiveringen, står upp "för allas rätt till vård och påminner om att Sverige fortfarande inte respekterar sina åtaganden".

Rosengrenska stiftelsen har hjälpt papperslösa med vård sedan 1998

Barnläkaren Henry Ascher var med och startade Rosengrenska stiftelsen 1998. Då tog en del papperslösa tåget ända upp till Stockholm för att få vård av en frivillig verksamhet som startat där. Ett nätverk av vårdpersonal i Göteborg gick samman och började erbjuda vård i de lokaler de kom åt. Den lokala mobilhandlaren erbjöd en mobil för att bidra. Ett läkarbesök ägde rum på McDonalds, minns Henry.

Då behövde papperslösa betala för sin vård i Sverige, vilket i praktiken var en omöjlighet. 2013 ändrades äntligen den lagen och sedan dess kan papperslösa gå till vårdcentralen och betala en mindre summa för läkarbesök och mediciner. En summa som tyvärr är ändå för stor för en många. I de fallen går Rosengrenska in och betalar kostnaden.

Rosengrenska ägnar sig numer främst åt att guida papperslösa rätt inom den snåriga vårdapparaten. De hjälper personer som nekats vård de egentligen har rätt till. De erbjuder också samtal till personer som faller mellan stolarna inom psykiatrin.

– Behovet är hur stort som helst. Om vi inte skulle finnas skulle en stor grupp få det väldigt svårt, säger Henry Ascher.

Vilken är er största utmaning just nu?

– Okunskapen inom vården. Trots att papperslösa numer har rätt till vård träffar vi ofta patienter som nekas vård på felaktiga grunder av vårdgivare som är osäkra på vad som gäller. Jag upplever också att det inte längre finns samma intresse i media att skildra de här människorna. De är inte bara en grå massa. Varje människa bär sin egen berättelse och skulle folk se det skulle de nog bry sig mer, säger Henry Ascher.

Därför får Rosengrenska stiftelsen RFSU-priset 2021

Såhär motiverar RFSU:s förbundsstyrelse att organisationen tilldelas priset:

"En värld där alla fria att bestämma över sin kropp och sexualitet förutsätter att vi frågar oss vem som riskerar att lämnas utanför arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. När Elise Ottesen-Jensen inledde sitt arbete var det därför självklart för henne att rikta sig till de grupper som i dåtidens Sverige hade minst möjligheter att fatta beslut om sin egen kropp, hälsa och sexualitet; kvinnor, hbtqi-personer, personer ur arbetarklassen samt på bruksorter och landsbygden.

Om Elise Ottesen-Jensen hade varit verksam i dagens Sverige är vi övertygade om att hon hade slagits för en jämlik sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård för papperslösa och människors som utsätts för rasism.

Stiftelsen Rosengrenska har sedan 1998 kämpat för papperslösas rätt till vård på lika villkor som övriga invånare i Sverige genom sitt frivillignätverk av vårdpersonal i Göteborg och opinionsbildning. Rosengrenska står enträget upp för allas rätt till vård och påminner om att Sverige fortfarande inte respekterar sina åtaganden. Genom sitt engagemang och mångåriga arbete har Rosengrenska tydligt arbetat i Ottars anda och säkerställt att många människor fått tillgång till den vård de har rätt till." 

Om RFSU-priset

Priset ges till en person eller organisation som i sin gärning verkat med kunskap, lust och engagemang för allas rätt och frihet att vara, välja och njuta. Till exempel genom aktuell sexualpolitisk debatt, banbrytande forskning, kulturella insatser eller långvarigt socialt eller pedagogiskt arbete.

Priset är 40 000 kr och en specialdesignad prispokal. RFSU:s medlemmar nominerar till priset och förbundsstyrelsen fattar beslut. Ojämna år delas priset ut under RFSU:s kongress. Jämna år i något annat festligt sammanhang. 

Tidigare RFSU-pristagare

2020 Elza Dunkels 
2019 Eva Bonde
2018 Födelsevrålet och BB-ockupationen i Sollefteå
2017 Kristina Gemzell Danielsson
2016 Johan Holmström
2015 Elsie Johansson
2014 Salar Shalmashi
2013 Ligga med P3
2012 Nour El-Refai
2011 Johanna Koljonen
2010 Staffan Bergström
2009 Pija Lindenbaum
2008 Birgitta Stenberg
2007 Rosengårdsskolans Satellitskola och projektet Genant
2006 Tiina Rosenberg och Don Kulick
2005 Sharaf hjältar
2004 Elin Ek och Maria Örtengren
2003 Lotta Löfgren-Mårtenson
2002 Claes Hultling
2001 Walter Heidkampf och Birgitta Segelström
2000 Fittjaskolan
1999 Elisabeth Ohlson
1998 Lars Molin
1997 Filmen Väninnor
1996 Bullen
1995 Barbro Westerholm
1994 Kamratposten
1993 Marc Bygdeman
1992 Nils Borgfors
1991 Hanna Olsson