Till sidans huvudinnehåll
Balder och Charlotte utbildar medlemmar runt hela landet.

Grundutbildningen - en bra ingång till engagemang

RFSU:s grundutbildning varvar föreläsningar med reflektion. Här får gamla och nya medlemmar chans att lära sig mer om vår organisation, och knyta kontakter med varandra.

Balder Sarmentero och Charlotte Drugge håller i utbildningen hos RFSU Stockholm. Just den här helgen har den första vårvärmen kommit, och de flesta är kanske hellre ute och njuter av vädret. Men en tapper liten skara har ändå samlats i föreningens lokaler.
– Deltagarna får dels en generell bild av vad RFSU håller på med, dels konkreta sätt att engagera sig. Dessutom ges tillfälle till diskussion. Jag försöker relatera till pågående samhällsdebatter och här kan man ju ha olika åsikter. Det ska det finnas utrymme för i en medlemsorganisation, säger Balder.

Kampen för en bättre värld

Jag kommer in strax efter lunch. Under förmiddagen har gruppen hunnit bekanta sig med varandra och Balder och Charlotte har gått igenom RFSU:s och sexualpolitikens historia. De har också pratat om vad sex egentligen är för något och tillsammans reflekterat över normer. Nu inleder Balder med ett föredrag om vikten av att organisera sig. Att vara medlem handlar bland annat om att tillsammans kanalisera ett engagemang som kan ge avtryck i politiken.
– RFSU kämpar för en bättre värld. Vi vill att sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter ska finnas för alla människor. I vilka frågor tycker ni att RFSU behöver organisera sig?

Gruppen resonerar tillsammans. Både vilka frågor som känns viktiga för RFSU och vad de kan tänka sig att engagera sig i själva. Trevor har länge varit medlem i Amnesty. Nu har han tagit steget över till RFSU. Han tycker att nätverken låter intressanta.
– Ja, de kände jag inte till. Jag visste att RFSU-kliniken vänder sig även till oss äldre. Men att det också finns ett seniornätverk var nytt för mig. Här kanske jag vill gå med.

Trevor är nybliven medlem i RFSU Stockholm.

Hanna tillhör den något yngre medlemsskaran. Hon blir sugen på att utbilda sig till RFSU-informatör för att sprida kunskap och slå hål på myter kring sex. Petra säger att hon är intresserad av frågor som rör normer och hbtq, men vill fundera vidare på hur det kan utvecklas till ett konkret engagemang.

Första steget: förkovra dig

Efter pausen tar Charlotte över. Liksom Balder håller hon i RFSU:s grundutbildningar runt om i landet. Den här gången är det Stockholm, nästa kanske Halland där Charlotte själv är medlem och tidigare ordförande. Hon berättar om vad det första steget kan vara för att aktivera sig som medlem.
– Det finns jättemycket material på nätet. Ta del av det! Förkovra dig på rfsu.se eller ladda ner våra gratis, sexualupplysningspraktikor. Lyssna på Sexpodden eller RFSU Dokumentär. Eller följ RFSU på facebook eller instagram. Läs vår sexualpolitiska tidskrift Ottar som du får hem i brevlådan, tipsar hon.

Steget efter det kan vara att engagera sig i lokalföreningen tillsammans med andra. I de flesta föreningar hålls medlemsträffar, föreläsningar, bokcirklar eller pysselkvällar. Nu i sommar deltar många i de lokala prideparaderna som hålls på flera orter.
– Ett annat sätt är att gå med i lokalföreningens styrelse. Den väljs vid årsmötet varje år. Kolla med din lokalförening vad som gäller, säger Charlotte.

"Brett, men samtidigt specifikt"

Dagen börjar lida mot sitt slut. En uppföljningsdag kommer vid ett senare tillfälle när deltagarna hunnit smälta allt. De verkar lite trötta, men nöjda.
– Det var som att den här dagen riktade sig specifikt till mig och samtidigt brett till alla. Det var jättebra! Det väckte verkligen mitt intresse, säger Trevor.

– Det var kul. Jag har fått veta mycket om RFSU. Det här är en bra ingång till att bli engagerad, säger Hanna.

– Jag förväntade mig att det skulle vara intressant och det var det. Det var kul att få lite koll på RFSU:s historia. Och det här var en mysig liten grupp! säger Petra.

Håll utkik på din lokalförenings facebooksida för att se när det anordnas en grundutbildning nära dig.