Till sidans huvudinnehåll
Person sitter i permobil med gul jacka och vimplar.

Vi marscherar mot mödradödlighet!

Nu är barnvagnsmarschen i full gång! Som ni vet kan vi inte marschera tillsammans som vanligt i går, utan vi gör det på varsitt håll. Runt om i landet finns 100 ambassadörer som peppar oss och delar ut regnskydd. En av dem finns på Kungsholmen i Stockholm.

Från sin butik Feministsmeden på Kungsholmen i Stockholm delar ambassadör Nathalie Wåhlin ut affischer och vimplar och lottar ut barnvagnsskydd.
– Jag har gått med i Barnvagnsmarschen de senaste tre åren. När jag förstod att vi inte skulle kunna ses som vanligt kände jag att jag ville vara med och bidra till att budskapet om mödradödlighet sprids ändå.

Feministsmeden i sin butik.
– Alla måste hjälpas åt för att uppmärksamma frågan om mödradödlighet. Det är fortfarande så många som inte vet något! säger Nathalie Wåhlin.

Nathalie blir verkligen berörd när vi börjar prata om hur det kan vara att vara gravid och föda barn i andra länder.
– Det går inte att föreställa sig hur det är att inte ha en barnmorska vid sin sida under förlossningen. Själv gjorde jag ett planerat kejsarsnitt, med bästa tänkbara vård, men var livrädd ändå. Man är så utlämnad i den där stunden när man föder barn.

Utanför butiken sitter Hélène Gladsaxe i sin permobil. Hon är lite av en kändis efter att i somras åkt hela vägen från Stockholm till Sollefteå för att delta i protesterna mot nedläggningen av BB.
– Det blev både en protest för bättre förlossningsvård och för att jag inte fick ta med min elmoppe på tåget. Jag åkte fem timmar om dagen och det tog två veckor för mig att komma fram.

Glad person i permobil med Barnvagnsmarschens affischer i bakgrunden.
Hélène Gladsaxe ska ut och rulla för att uppmärksamma mödradödligheten.

Nu ska hon skylta om sitt fordon med affischer och vimplar från Barnvagnsmarschen. Frågan om god förlossningsvård, var i världen det än är, ligger henne varmt om hjärtat.
– I morgon ska jag ut och rulla med min kompis. Hoppas att stegmätaren mäter vår sträcka även om vi inte går.

Vill du också gå med i Barnvagnsmarschen? Det gör du enkelt här!