
Vad hände med samlagsrummen i skolan?
På 1960-talet skapade Boel Stjerna rubriker med ett banbrytande förslag: att införa samlagsrum i skolorna. Idén väckte starka reaktioner och blev startskottet för en livslång kamp - för sexualupplysning och för frihet från skam.
Vem var hon egentligen? Den unga kvinnan som i en numera ökänd artikel i Bildjournalen föreslog att skolorna skulle införa samlagsrum på 60-talet. Vad hände med henne och hennes innovativa förslag? Jag hittade en blogg där det framgick att Boel Stjerna vidareutbildat sig till såväl läkare som sexolog, men sedan tog spåren slut. Jag bestämde mig för att skriva ett fysiskt brev till en adress jag lyckades googla fram. Och ser man på - inom kort ringde Boel upp mig och delade med sig av sin spännande historia. En berättelse som, på sätt och vis, inleds med ett kondompaket från RFSU...
Nyfiken redan i barndomen
Allt tog sin början i Boel Stjernas barndom. Hon var tidigt nyfiken på allting som hade med kroppen att göra. Hon och hennes syster brukade försöka tjuvkika in i badrummet när deras pappa duschade. De förstod att han såg annorlunda ut än dem, men inte riktigt hur och varför.
– Jag gick och frågade mamma, men hon ville inte säga något. Det verkade vara något väldigt skamligt.
När Boel i vuxen ålder frågade sin pappa varför han var så mån om att aldrig visa sig naken inför sina barn blev svaret: “Något så fult som en manslem ska en pappa inte visa sina döttrar!”
– Då gladdes jag faktiskt åt att han inte sagt något när jag var liten så att jag slapp ta del av hans skambelagda syn på sexualiteten.
Lärde sig tidigt om orgasm
Nyfikenheten växte och i 11-årsåldern hittade Boel ett paket kondomer i lådan till pappans nattduksbord. På detta fanns det en adress till RFSU. Boel skrev ett långt brev, med alla frågor hon inte fick svar på vare sig hemma eller i skolan.
– Jag fick ett mycket trevligt svar från RFSU med mycket bra litteraturhänvisning. Bland annat en jättebra bok med frågor och svar som jag köpte i bokhandeln. Jag anade redan att orgasm inte är fy skam. Men det positiva gensvaret jag fick från RFSU ledde också till att jag väldigt fördomsfritt tog reda på vad jag själv ville och inte. Jag lärde mig på ett bra sätt hur jag behöver ha det för att få orgasm. Och jag lärde mig om gränssättning, om att säga ja och nej i enlighet med min egen uppfattning.
Varför inte samlagsrum även i skolorna?
När Boel Stjerna i 20-årsåldern började engagera sig inom högerns ungdomsförbund stod en friare sexualitet högt på hennes dagordning. Och i en motion till ungdomsförbundets årsmöte la Boel fram förslaget om samlagsrum.
– Det hade kommit förslag om samlagsrum på fängelserna och jag tänkte om det finns där, varför inte också i skolan? Jag var så förbannat irriterad att mitt gymnasium, en modern flickskola, inte kunde upplysa om sex. Jag var också irriterad på min familj som inte ville prata om något som hade med sex eller kroppen att göra. Hur ska man då kunna lära sig något om det?
Givetvis lät ungdomarna inte bli att ha sex bara för att det var tabu att prata om det. Boel berättar om en tid då det enda sättet att ägna sig åt petting eller samlag var att stå i en kall trappuppgång och frysa rumpan av sig. Eller, som en gång då de hittade ett vindsutrymme, men blev påkomna av hyresvärden som ringde polisen. Hur mycket lättare vore det alltså inte om det gick att ha dessa erotiska möten på en trygg plats som skolan istället?
Hur tänkte du dig att de här samlagsummen skulle se ut?
– Om jag fått inreda hade det blivit jättebra. Jag hade förebilden från fängelserna, ett besöksrum med en brits. Men det där hade kunnat utvecklas hur mycket som helst och blivit riktigt mysigt.

Givetvis var media snabba på att ta upp nyheten. Kanske hjälpte ungdomsförbundet till och tipsade i hopp om att få uppmärksamhet. Boel Stjerna var inte sen att utnyttja tillfället.
– Sex säljer och jag ställde upp i intervjuer för att få uppmärksamhet för mina tankar och idéer. Det gav mig en position i högerns ungdomsförbund centralt. Och det gav mig så småningom faktiskt också en styrelsepost i RFSU.
Satt i RFSU:s styrelse
Boel minns inte exakt vilka år hon satt i RFSU:s styrelse, bara att det var under Gert-Inge Branders tid som ordförande och att styrelsen under den tiden beslöt att lägga ner boktidningen Ottar.
– Det var jag starkt emot. Jag blev väldigt glad när Ottar uppstod som tidskrift igen efter några år.

Samtidigt som sitt ideella engagemang inom såväl politiken som RFSU utbildade sig Boel Stjerna först till läkare och därefter till sexolog. Som sådan var hon yrkesverksam fram till för två år sedan och var alltså över 70 när hon bestämde sig för att bli pensionär på heltid. Sexualfrågan fortsätter dock att intressera henne. Hon pratar med alla hon träffar om sex, läser böcker och tidningar och tar del av olika frågespalter.
– Den senaste spalten jag läste handlade om en kvinna som bara ville ha sex med sin man när hon var full. Svaret hon fick var utmärkt: “Bra sex har man när man är utvilad och nykter.” Tyvärr var det många i min generation som när de var unga bara kunde ha sex när de var berusade. Skammen gjorde att de inte kunde slappna av utan alkohol.
Om du fick ändra på något idag när det kommer till sex, vad skulle det vara?
– Att undervisningen i skolan skulle innehålla mer relationskunskap. Att lära sig kommunicera bra är grunden i all samlevnad. Och att föräldrar lärde sig prata avslappnat om sex med sina barn, precis som man samtalar om vad man tycker om middagsmaten.
Artikeln om samlagsrummen har fortsatt dyka upp i Boel Stjernas liv. Cecilia Hagen har själv berättat om den i flera intervjuer, och i nutid är trådarna på Flashback som refererar till den långa.
– Många gånger har man försökt använda artikeln till att göra ner mig i olika sammanhang. Till exempel när jag satt i kommunfullmäktige här i Malmö. Men det har inte gått. Istället har det gett mig en chans att fortsätta prata om sex. Det allra bästa vi människor fått är ju vår sexualitet.
Text: Ulrika Hammar